#Post Title #Post Title #Post Title

Tea az igazgatóval - és öt másik furcsaság az angol középsuliból


Be kell vallanom, kopott Anglia varázsa - egyre kevesebb dologra csodálkozom rá olyan tiszta szívvel, mint hét évvel ezelőtt. De persze azt is hozzá kell tennem, hogy meglehetős zárkózott életet élek mostanság. Ülök a gép előtt és írok. Ez pedig azért az alkalmakat is csökkenti, hogy izgis dolgokat fedezhessek fel. 

Az írással amúgy nincs baj, és az itthoni munkával sem, de ez azért azt jelenti, hogy a világgal való interakcióm nagyban lecsökkent azokra a hírekre amiket a gyerekektől hallok. Ők pedig miről is beszélnének, mint az iskoláról. És nyilván azt emelik ki, ami vicces, szórakoztató - hogy az új fizika tanár a hanghullámok terjedéséhez gitárt hozott be, és nagyon cool volt. Hogy Borsi felkerült a legmagasabb matek csoportba és azt mondja, ez már végre kihívás neki az elmúlt fél év unatkozása után. Nem ekézem a sulit - főleg azért nem, mert a gyerekek jól érzik magukat. És végül is a barátok sokkal fontosabbak ebben a korban, mint az, hogy mennyire készít fel az egyetemre. (indoklást lásd lenn) Vannak azonban olyan furcsaságok, amelyek még az én Angliában szocializálódott gyerekeim is bizarrnak tartanak. Íme pár példa.

1. A séta is egy sport
Amikor a gyerek azzal jött haza, hogy jövő héttől sétálni fognak a tornaórán, csak néztem egy nagyot. Hát mióta sport ez. De akkor azért igazán röhögni kezdtünk, amikor elővette egy rakás papírt, hogy írjam alá, hogy engedélyezem és az egészségi állapota ezt megengedi. Isten bizony, egy rakás papírt alá kellett írni - hogy sétálhasson a suli udvarán, szép, lassan.
Mindezt egy olyan iskolában, ahol amúgy van medence, hogy úszhassanak, szuperül felszerelt konditerem, focipálya és kosárpálya is - a tornaterem mellett.
Ja, és ezek 15 éves gyerekek, kirobbanó energiával, nem a helyi nyugger klub rekreációs részlege.

2. Kincskeresés
De van ennél lejjebb is a tornaóra. Na jó, odáig azért nem süllyednek, mint Magyarországon, ahol dolgozatot kell írni a foci szabályaiból, de azért az "orientiering" nevű sport is elég röhejes kamasz szemmel. Amikor is a suli egyik részletét megkapják fotón, és meg kell keresniük, hogy ez hol van. Nyilván van olyan kövér, mozogni sem tudó gyerek, akinek ez kihívás - de azért tornaórának nevezni ezt elég meredek.

3. Két külön spanyolóra
Azt már talán írtam, hogy 10-ben, amikor már az érettségire készülnek minden gyereknek más órarendje van. Nyilván ennek kimaxolása nem könnyű feladat az iskola részéről. Ám azért az mégiscsak röhejes, hogy az én lányom heti két spanyolórája más-más tanárral és csoporttal zajlik. Elvileg azért a heti kettőt ugyanannak a tanárnak kéne tartania (rajta kívül mindenki úgy jár) hiszen végül is így tudna szépen haladni a csoport.
Na, hát az én Bíborkám kedden az A csoportba jár, szerdán a B-be. Így minden héten el kell kérnie annak az órának a jegyzeteit, házifeladatát, amin nem tudott részt venni. Mondjuk a spanyollal éppen semmi gondja nincs, és ez neki így is gyerekjáték - de azért ez akkor is elég furcsa.

4. Az értékelés
Az vessen rám követ, aki akar - de én nem értem, mi értelme annak, hogy jósolgatni kezdjünk a gyerek jövőbeli teljesítményét illetően és ezt félévi jegynek nevezzük. Ráadásul, hogy a helyzet bonyolódjon, idén új értékelési rendszert vezettek be Angliában, és én még nem tudtam elsajátítani ennek a logikáját.
Így amikor hazajön a gyerek és közli, hogy Level 5-ot írt, akkor az első kérdésem: "és a többieknek milyen lett?" ha 5-nél kevesebb, akkor megdicsérem. (A másikra még nem volt példa.)
De aztán Borsi megkapta a bizijét, és abban három 3-as van, a többi kettes. Néztem is nagyot - de akkor kiderült, hogy a 3-as a legjobb jegy, és hogy neki 3 is van, az az egész osztályban példátlanul jó eredmény - a többieknek inkább egyes-kettesei voltak. (Borsi azért sírt ezen egy nagyot, mert ő ennél jobbat akart kapni, és őt egyáltalán nem vigasztalja, hogy ő most a legjobb tanuló az osztályban.)
Bíbor meg, aki ezerrel készül a jövő évi érettségire, állítólag már érettségi lapokat tölt ki, olyat, amit majd jövőre is fog, és ő olyan bizonyítványt kapott, amiben az áll, hogy az előérettségin C-t kapott, ami szuper eredmény, és ezzel a legjobbak közé került, hiszen ez jelzi, hogy jövőre simán megy majd neki az A.
Én meg egyszerűen nem értem - velünk mondjuk harmadikos gimisként senki nem csináltatott matek érettségi feladatlapot, mert nyilvánvaló volt, hogy csomó anyagot még nem vettünk, és ha arra hármast kaptunk volna, akkor nyilván nem kapunk dicséretet, arra hivatkozva, hogy akkor ez egy év múlva simán lesz ötös.
De itt más a logika - nem a gyereket osztályozzák, hanem azt nézik, milyen lesz majdan az eredménye, ha így dolgozik továbbra is. Nekem ez még mindig érthetetlen.

5. A jó gyerekek jutalma
Ha a gyerek valami kiemelkedőt csinál, akkor jutalompontot kap, amit gyűjteni lehet. Ez teljesen szuper dolog. Az összegyűjtött pontokat becserélheti egy szép tollra, füzetre - vagy ha sok-sok pontja összegyűlt, akkor egy teázásra az igazgatóval. Ez a non-plus ultra.
Mondjuk első pillantásra nekem szimpatikus volt ez a gondolat, de aztán rám nézett a lányom és azt kérdezte, normális vagyok-e. Hát melyik épelméjű diák akarna az IGAZGATÓVAL teázni, legyen az bármilyen kedves ember. Miről beszélgetne vele???? És belegondoltam: igaza van. Talán inkább a szülőknek kellene felajánlani ezt a lehetőséget - nekem mondjuk lennének kérdéseim. Így bár gyerekszemmel bizarr a gondolat, azért nekem ettől még kedves lehetőség. (Kíváncsi lennék, évente hányan választják ezt a jutalmat.)

6. Tilos a csizma
Itt nincs olyan hideg, mint Pesten, ezt azért gyorsan leszögezném. Napközben 6-8-10 fok van - de reggel, amikor a lányok suliba indulnak, azért nulla fok körül van az idő. Én preferálnám a csizmát. Mégiscsak tél van - noha ezt az angolok nem veszik ennyire komolyan ezt a hideget. Simán mennek most is szoknya-zokni kombóban, félcipővel. De én magyar anya vagyok, másként nőttem fel - és az van becsípődve az agyamba, hogy télen, téli cipő kell a gyereknek. Le is cseréltük a balerina cipellőket.
Az egyenruha szabályzat szerint azonban ezt nem hordhatják szoknyával - csak nadrággal. A szoknyához továbbra is a bőr félcipő a kötelező. Akkor is, ha nyár van, akkor is, ha zuhogó eső, akkor is, ha hulla hó és szétfagy az ember lába. Pedig amúgy szerintem egy szoknya - csizma párosítás igenis elegáns, és nem olyan, mintha tréning gatyában küldeném, vagy sportcipőben a gyereket. De hát a szabály az szabály - akkor is, ha ez nem praktikus. Most nadrágban járnak. Nem sok lány van, aki ezt választja amúgy. Inkább szétfagy a lábuk.(visszatérve az egyetemre) Lehet azon felháborodni, miért nem készülünk már a felvételire, mert én is tudom, hogy egy 15 éves gyerek anyjaként már ennek kéne lennie a fókuszban, de én valahogy nem görcsölök rá erre a témára. Egyrészt, mert a lánynak fogalma sincsen mi akar lenni, és mit akar tanulni. Ami 15 évesen amúgy szerintem tök normális - én is ilyen voltam, aztán mégis egyetemet végeztem. Másrészt meg olyan sok dolog van, amit még nem látott, nem próbált, és fogalma sincsen, milyen munkák léteznek. Harmadrészt pedig egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy angol egyetemre kell járnia - 9000 font évente piszok sok pénz, és bár az angol egyetem szuper hely, nem vagyok meggyőződve róla, hogy sokkal jobb, mint a jóval olcsóbb spanyol, vagy ingyenes osztrák. Miért is kéne óriási hitellel kezdenie az életét, ha ugyanazt a tudást és végzettséget anélkül is megszerezheti? Amúgy a csajok Spanyolországra szavaznak az egyetemet illetően - és bakker, azért én megértem őket. :-)

10 Responses so far.

 1. Tudom, hogy a gyerek továbbtanulása tényleg komoly dolog, meg minden, de bocs, én főleg az első pontokon nagyon jót mulattam. :)

 2. Imi says:

  Mivel nincs 15 eves gyermekem, nem tudom mit beszélek, de elsore fura, hogy 15 évesen kell egyetemre készülni. Nekem ez definíció szerint tűnik gorcsolesnek. Amúgy az nekem is eszembe jutott mar, hogy az EU-s útlevél meg jol jöhet a srácoknak, amikor egyetemet néznek maguknak.

 3. Hát hidd el, szerintem is korai. De mivel egy év múlva ki kell választaniuk a felvételi tárgyakat, és már most állandóan a GCSE tesztre készülnek, úgy tűnik az itteni rendszer szerint ez a normális menete a dolgoknak.

 4. Tímea says:

  Az én lányom 13, az idén kell érettségi (GCSE) tárgyakat választania és innentől csak ezeket tanulja majd tovább. Kötelező az angol, matek, tudomány (fizika, kémia, biológia egyben) és vallásoktatás, ezen felül 4 tárgyat kell választania meg lesz testnevelés hogy azért mozogjanak. Az új rendszer szerint viszont csak olyan értékelést kaptak, hogy az elvárt szinten teljesített, alatta vagy fölötte! Kértem ennél részletesebb tájékoztatást, az oktatója türelmet kért míg tudakozódik a többi tanártól hogy a lányom igazából hogy is teljesít. Egyszerűen alig látszik hogy is teljesítenek a gyerekek az iskolában. Ha megkérdezem az általános iskolai tanárt tanárt akkor csak a jól, ügyes, ezt meg ezt gyakorolni kell még, de abban is fejlődik... pedig tudom hogy a fiam spelling -ből szörnyű.
  Teázás az igazgatóval nálunk is van, de az általános iskolában. Itt szeretik a gyerekek, mert egy kedves, vicces igazgatónénink van, minden 2 hétben minden évfolyamból egy gyereket a tanár választ ki aki a teljesítménye vagy valamilyen kiemelkedő cselekedete miatt az igazgatónővel teázhat. Ott viccesen elbeszélgetnek és teát meg finom sütit kapnak, míg a többiek továbbra is az órán ülnek.
  A helyi neves (és drága) zeneiskola kihelyezett órákat tart a középiskolában. Ami nekem fura, és nem is értek vele egyet, hogy ehhez a gyereket kiveszik a tanítási óráról! A lányomnak csütörtökönként van 30 perc zongora órája, hol 9.40-kor, hol 10.00-kor vagy 11.00-kor, erről kap órarendet és amikor ez következik, a zongoratanár elmegy érte az órára és kiveszi hogy fél órát zongorázhasson. Az óra anyagát pedig pótolnia kell.
  Borsi milyen GCSE tárgyakat választott végül?

 5. youkos says:
  Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
 6. youkos says:

  Beszelgess itteni tanarokkal (iskola idon kivul, es ne a lanyaid iskolajabol), es sokkal jobban merted mit miert csinalank. A felesegem tanar, igy eleg sokat beszelunk arrol mi jo es mi nem (szerintunk), de egy biztos akik itt vegeztek sokkal magabiztosabbak es batrabbak az eletben, kevesebb a szorongasos gyerek, es kulonosen Primary elso par eveben a szocialis fejodes nagy hangsulyt kap.

 7. Látom te nem nagyon olvastál vissza a blogban, más bejegyzéseimből ugyanis kiderül, hogy az általános iskolai oktatásért nagyon odavagyok, és jónak tartom. Valamint az is, hogy rengeteg tanár ismerősöm van, minden alkalmat megragadtam, hogy megismerhessem az itteni rendszert. A középiskolával kapcsolatban azonban sajnos az itteni tanár ismerőseim többsége is szkeptikus, ott már nem egyértelműen pozitív a mérleg. Még egyetemet végzett itteni ismerőseim sincsenek arról meggyőződve, hogy értelmes 14-15 évesen gyerekeket rákényszeríteni, hogy ebben a korban pályát (és hozzáillő tárgyakat) válasszanak.

 8. Ditke says:

  A spanyolországi egyetemnek nagyon nézzetek utána, mert ha állami és nem privát egyetemre akar bejutni azzal gondjai lesznek Angliából jövet. Az angol A-level érettségit itt ugyanis még A eredmény esetén is olyan kevés pontnak számítják be, hogy az átszámított pontjai jó egyetemek népszerű szakjaira való bejutáshoz vajmi kevesek(pl orvosi, mérnök, pszichológus, informatikus... esélytelen) Ahhoz hogy itt bejusson ezekre a szakokra kiegészítőnek legalább két tárgyból le kell tennie a spanyol bachillerato-nak megfelelő érettségit, méghozzá jó eredménnyel. Ezek a pontok hozzáadódnak az A level átszámított pontjaihoz és így már lesz esélyük bejutni.
  Nem tudom mennyire tudtok spanyolul, bemásolok az ide vonatkozó részletet egy cikkből - konkrétan a mi régiónkról íródott, de érvényes egész Spanyolország vonatkozásában:

  "Dicho con otras palabras, los exámenes finales del Bachillerato británico ('A Level') son el equivalente a la fase obligatoria de Selectividad. Esto significa que tanto el alumnado de centros españoles como británicos tienen luego la opción de presentarse a la fase específica de la PAU. Esta segunda fase es voluntaria para todos, pues a ella se presentan quienes quieren subir nota y lograr los 14 puntos, pues con la fase general (o los 'A Level') sólo es posible puntuar hasta 10. Hay que tener en cuenta que las carreras más demandadas en las universidades públicas de la Comunidad Valenciana, como es el caso de Medicina, tienen siempre una nota de corte muy por encima del 10."

  Remélem segít, ne akkor lepődjetek meg ha már a jelentkezésen van a sor.

 9. zsuzsi says:

  Timea, az iskolai zeneoktatas nem kotelezo, lehet este, tanitas utan, vagy hetvegen hordani a gyereket zeneorara es akkor mindig ugyanakkor lesz. En mindkettot probaltam, klarinet vilt az iskolaban es zongora este, sztem az iskolai sokal praktikusabb. Azert valtozik az idopont, h ne mindig ugyanabbol a targybol mulasszon. Az meg h ERTE MEGY A TANAR, hat szavam sincs, az enyemert nem ment soha, a leckek felet siman elfelejtette, fizetni meg elore kellett :/ azert egy grade2 meg igy is sikerult, nem volt teljesen kidobott penz.
  Nem kell 13/14/15 evesen palyat valasztani, de az egy ekkora gyerek kb mar tudja, h mik a kedvenc targyai es miket nem szeret. A rendszer a minden irant erdeklodo es a semmi irant sem erdeklodo gyerekeknek szar, a tobbinek idealis. A tankotelezettseg 16 eves korig tart, ezert kell ekkor zarovizsgazni, mert a kovetkezo 2 ev mar vagy szakma tanulasa (viszont nem 14 eves kortol szakmunkaskepzes, mint ottho) vagy egyetemre keszules. A rendszer nem kobe vesve merev, lehet valtoztatni, altalaban tobb targgyal kezdik az A-level iskolat, mint amennyit egyetemre visznek, aztan leadnak belole. Ha vki tenyleg mellenyult, akkor kezdheti ujbol is, de ez azert nem egyszeru.
  Annak, h kulfoldon mik a tovabbtanulas feltetelei egy nem az illeto orszag allampolgaranak, en mindenkeppen jo elore utananeznek.
  En probaltam a gyereket rabeszelni olasz vagy magyar egyetemre (ez a ket allampolgarsaga van), de ragaszkodott a vilag legjobb egyetemehez es fel is vettek Oxfordba. A tandijra meg majd felvesz hitelt, remelhetoleg egy oxfordi matek diplomaval csak fog annyit keresni, h kifizethesse elobb-utobb.
  O is volt kozepiskolaban az igazgatonovel teazni, meg emlekszik is ra, az o iskolajukban nagy kituntetes volt, o buszke volt ra, err is emlekszik. Meg a tobbiek irigykedesere, h tanitas helyett tortat falhattak es vegre beszelgethetett egy jot az igazgatonovel. :)

 10. ookmaa says:

  Ok, visszavonom, megis mas a skot. Es hogy milyen hamar elfelejtettem ezeket, pedig engem is hogy idegesitettek:)). Pl. egyenruha, fekete farmert hord, es persze lehet csizma, akar nem fekete is. (most fekete bakancs). Jo, neha a dirire itt is rajon, de aztan marad minden a regiben. Joslas, csak most az erettsegi eveben, es a prelim-bol, amit januarban irtak. Plusz itt maradnak a fenekukon 16 evesen, nincs sixth form. A tesi meg, mondjuk a sulis itt se nagy eresztes. Itt amugy a klub koltseg az evi 40-60 font, meg a kenu is hasonlo osszeg, szoval nem rokkanunk bele, nyelv spanyol a suliban, viszont minden nap van oraja. Megy belole emelt-re, majd meglatjuk. A szintrol en se gondolom tul magas, de a prelim-et vegul is megirta A1-re (ez kb. az A*) Es itt 5 emelt-et valaszthat, ami kb. az AS level, igy belefer a nyelv a 4 targy melle.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...