#Post Title #Post Title #Post Title

Kedvenc appjaim

Be kell vallanom, beleszerettem az okostelefonomba. És nem csak én - az összes gyerekem odavan érte. Ha nem vigyáznék, egész nap rajta lógnának, pedig direkt nincs netem rajta, van viszont rajta jópár app, és egyre több. Mindenkinek az, amit szeret.

Nem akarok itt előadást tartani, mert harmatosan kezdő okostelefonozó vagyok még, de aki még nálam is kevesebbet tud, annak elárulom, hogy az "app" nem más, mint egy program, amit letölthet az ember a telójára. Ilyenből van millió - és nagyon sok ingyenes. Gyereknek, felnőttnek és még bébiknek is. Hasznos, haszontalan és egészen elképesztően izgalmasok is vannak közte.
Mivel nálunk a Balcsinál nincs tévé, rádió se nagyon, a mi egyetlen digitális szórakozásunkat ez a mobiltelefon nyújtja most. Egyfelől jobban örülök neki, ha saraznak, fára másznak és futkároznak - de vannak pillanatok, amikor nagyon is jól jön, hogy van egy elektronikus póráz amivel csendben vagy éppen egy helyben tudom tartani a társaságot. Mondjuk ha fürdök és jólesne ha Kisbende nem nyúlkálna bele a vízbe és vizezné össze a pizsijét. Vagy altatok és jó lenne, ha a nagyok nem dumálnának hangosan és ébresztenék fel a tesót.
Ami döbbenet, hogy olyan Kisbendének is találni egészen jó és okos dolgokat. Nekem is hihetetlen, hogy Memoryt játszik, számokat tanul, angolt, ábécét. És élvezi nagyon.
Egy gond van csak vele - nagyon nehéz elszedni a kölyköktől. És soha nem hagyják, hogy én is játszak. :-)

Szóval leírom most mik a mi kedvenc appjaink - és ha bárki, bármilyen más jópofát ismer még, könyörgöm, mondja el!

Bende kedvencei:
(mind ingyenes - a legtöbbnek fizetős verziója is van, akkor nincs reklám, vagy többet tud, de gondoltam, hogy mi most erre nem költünk - és nem is kellett!)

Sound Touch Lite
Ez volt Bende első nagy kedvence - azt hiszen 180 hang van rajta, a macskától, a hegedűn át, a turmixgép hangjáig. Mondanom sem kell, ő elsősorban az autós-vonatos hangokért van oda. Ami nagyon jó benne, hogy ha mondjuk a traktor képére kattint, akkor 4-5 különböző traktor is feljön és mindnek más hangja van. Ami őt teljesen elbűvöli.

Car builder
A lányok nagyon szeretnek minden olyan programot, ahol egy babát kell felöltöztetni - a bőrszíntől, a fülbevalón át a frizuráig. Na, ez ugyanaz, csak autósban. Milyen lámpa legyen rajta, milyen lökhárító. Bende imádja, én meg csak nézem, hogy mi ezen a jó? :-)

Talking John Dog
Finnyás anyukák ne töltsék le. Itt egy kutya a főszereplő, aki mindent megismétel nyüsszögve, amit mondanak neki. Ez már önmagában is mókás, de néha válasz helyett böfög vagy pukizik a kutya, mondanom sem kell, ez még nagyobb örömforrás a gyermekek számára. Amúgy labdázni is lehet vele, meg mindenféle más dolgot. Nem nagyon ismerem, mert amikor ezt kapcsolják be, én nem jutok a közelébe sem.

Car, Planes and Trucks
A címe ellenére ez valójában egy Memory - csak éppen autós-repülős-teherautós változatban. Jelenleg ez Bende totális kedvence. Amikor egy lapra rákattint, akkor az felfordul és hangot ad ki. Én azt hittem, hogy ez önmagában is szórakoztató lesz neki - de olyan két perc alatt rájött, hogy mi a játék lényege, azóta kérem ez a két és féléves Memoryt játszik. Kezdte a hatlapos verzióval, most már a 12 laposat csinálja. (Van egy harmadik szint is, az még sok neki, ott 24 lap van.)

ABC Toddler Game
A játék egyszerű - az angol ABC összes betűje megjelenik és ha valamelyikre rákattint, akkor megjelenik egy állat, ami ezzel a betűvel kezdődik, kimondják a hangot és az állatnevet is, és van egy kis zene, az állat meg táncol. Mindig ugyanaz az állat ezért azt gondoltam, hogy hamar rá fog unni, de úgy tűnik, hogy 24 betű elég nagy kihívás, mert Bende nagyon élvezi és buzgós ismételgeti, hogy "Bíííí, Báttörfláj..." (Állati jó lenne egy ilyet találni magyarul, de nekem még nem sikerült...)

Kids Connect the Dots
Ez a hagyományos kösd össze a megszámozott pontokat játék, de amit az app hozzá tud tenni, hogy kimondja a számokat, amit megérint az ember, és van egy olyan opció is, hogy más színnel világít a következő szám. Ha pedig az ember összekötötte a pontokat, akkor megjelenik a béka vagy a nap, vagy a nagyító, aminek a formáját követte az ember ujja eddig és ki is mondják. Bende, aki amúgy is imádja a számokat teljesen odavan érte!

Lots of broom-broom
Imádnivalóan egyszerű ötlet. Az üres képernyőt végigsimítja a gyerek az ujjával - a helyén egy autóút jelenik meg, és azonnal elindulnak rajta a kicsi autók, buszok - és néha, néha egy egy "nénós" is. Az utat az ember maga alkotja, lehet 1-2 vagy rengeteg, egyenes vagy körforgalom. Szerintem zseniális. (Ugyanez vonatosban: Let's play with the trains néven fut...)

Animal Xylophone
Pontosan az, amit a neve mond - állathangos xylophone. Kicsit perverz, amikor egy liba gágogja végig a dalt, vagy egy disznó röfögi, de végül is a gyerekek szeretik az ilyesfajta vicceket. Ezt is.

My Cake Shop
Nem gondoltam volna, hogy ez a süticsináló játék Bendét is elbűvöli, de imádja! Ki kell választani milyen tortát akar csinálni az ember és mindenféle díszt rá - színt, gyertyát, gyümölcsöt, csokidarát és ezerféle cuccot. Amikor befejezte az ember, akkor még virtuálisan meg is eheti. Nyamm.

A csajok kedvencei:

Fairy farm
Ez olyan hagyományos építsd fel a saját kis világod című játék. Bíbor nagy kedvence, locsolgatja a varázsbabjait, nevelgeti a kis varjúját, építgeti és szépítget a virtuális környezetét. Szép, kellemes és neki izgalmas.

Witch's Workshop

Ez egy logikai játék - csak éppen egy boszorkánykonyhában játszódik, ahol a polc tele van üvegekkel. ha három egyforma van egymás mellett vagy alatt, akkor azokat meg kell érinteni, eltűnnek és esik le helyette oda másik. A megtalált üvegcsék varázsereje pedig bizonyos lényeket erősít, ez plusz pontokat ad és magasabb szintre jut az ember, ahol már mindenféle extra üvegek is jönnek. Ez Borsi kedvence.

Sally Salon
Ez az egyetlen játék, amiért pénzt adtam, de ezt is csak azért, mert a lányok már ismerték régebbről, és ingyen csak az első öt szintet adták. Ez valójában egy szépségszalon, ahol hajat kell vágni, meg frizurát kell készíteni a vendégeknek. Logikai játék, mert egyszerre több vendég is van, és ki kell fundálni, hogy kit, hová kísér az ember, hogy senki ne várjon túl sokáig, mert az elégedetlen vendég elmegy vagy nem fizet, vagy nem ad borravalót. Szóval pőre logisztika. 650 Ft volt - nekem megérte, mert nagyon örültek neki.

Öltöztetős játékok
Wedding dress up - Esküvői ruhába kell öltöztetni egy babát
Xmas Princess - Karácsonyi ruhába kell öltöztetni a babát
Bubble Princess - Hálóingbe kell öltöztetni a babát
... és ennek még millió további változata kering még a neten.

Az én kedvenceim:
Wipe Block
Most épp ezzel játszom minden este - esnek le a kockák, és ha három egyforma egymáshoz ér valahogyan, akkor azt végig kell simítani és akkor eltűnnek. Egyre gyorsabb aztán és egyre több szín jön. Győzni lehetetlen a gép ellen. Tudom, tiszta ciki, mert ez aztán tényleg totál agymosás. De nem restellem, mert néha ez is kell az embernek.

Fruit Ninja
Állítólag az angol miniszterelnök is ezzel lazít két tárgyalás között, amúgy zseniális program. A program különféle gyümölcsöket dob fel - és ketté kell őket vágni. Ha több gyümit sikerül egy nyisszantással, az plusz pont - ám randomszerűen bombák is jönnek fel, azokat természetesen nem szabad legyilkolni. Bende is tud vele játszani - de nekem is kihívás. Szerintem ettől olyan jó.

Babbel
Nagyon-nagyon jó nyelvtanulós program, 12 féle nyelv van rajta. Szerintem a teljes programért fizetni kell, de ne tudom mennyit, mert én már előfizetőjük vagyok, így nekem az app ingyen volt. Mindenesetre olyan 80-100 témakör van rajta, és szavakat tanít. Először csak kimondja és mutatja a szót, aztán neked kell párosítani, aztán melyik kezdőbetűvel kezdődött, aztán le kell írni a szót, aztán mondatba kell helyezni. Az app hátránya, hogy nyelvtant nem tanít (a PC verzió igen) de szótanulásra kiváló. Az ingyenes verzió nem teljes - de érdemes ránézni!

Olvasnivalók
Döbbenetes, hogy az angol világirodalom minden nagy klasszikusa tök ingyen fenn van a világhálón és simán le tudom tölteni a telómra úgy, hogy később offline is olvashatom. Letöltöttem egy Decetvive Stories nevű appot és olyan 15 teljes Sherlock Holmes és Agatha Christies történet volt benne. De az én kedvencem a Daily Mail app, ami attól jobb, mint az indexé vagy a HVG-é, hogy amit letöltök, az ott van a gépen. Tehát itt, a Balcsinál, elmegyek a cukiba, ahol van Wifi, letöltöm a Daily Mail frissítést és otthon elolvasom a híreket. A magyar appok sajnos nem így működnek, valójában nem is appok, csak linkek a weboldalra, ha ott vagyok, ahol mobilnet is van OK - de két lépéssel odébb már nem működik.

Van még más is a telcsimen és van még ötletem is, hogy mit fogok legközelebb letölteni, ha Wifi közelébe jutok, de akkora ez a kibertér, hogy elkél egy kis útba igazítás. Például nem nagyon találtam jó magyar nyelvű gyerekes appokat - ez azért meglepetés volt, de ha valaki vicces spanyolról tud, annak is örülnék. De nem kell feltétlen játéknak lennie - lehet valami praktikus dolog is, amire nem is gondoltam eddig, hogy de jó lenne. És minden, de tényleg minden, mert mint mondtam, kezdő vagyok még ezen a téren!

4 Responses so far.

  1. khase says:

    Kedves Marcsi, tegnap autóztam másfél órát, közben méláztam, fejben blogot írtam, pont erről a témáról :))) A cím is megvolt már: "Legvicces(app)jeim" :))
    A hangos-mutogatós Marcelnál is az első nagy kedvenc volt, azóta persze már megunta, de tényleg sok jó dolog van :)
    Azért ha több időm lesz, megírom majd a posztot :)))
    Jó Balatonozást Nektek, pihenjetek sokat és élvezzétek az itthonlétet :) Orsi

  2. Névtelen says:

    A magyar irodalom klasszikusai is ingyenesen fent vannak ingyen a neten. Le is lehet őket tölteni. http://mek.oszk.hu/
    Sajnos mobilra nem tudok, de számítógépre:
    http://www.pekegifs.com/pekemundo/descargas/programas.htm
    (descargar jelenti a letöltést)
    Ezek meg aranyos rajzfilmek. Van belőlük egy csomó epizód.
    http://www.youtube.com/watch?v=y9cZx0uiMcA
    http://www.youtube.com/watch?v=tVAccpx5YZg&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=Rf5xHero3h4&feature=related
    Vonatos :): http://www.youtube.com/watch?v=CL2YKwHy99M&feature=related
    Kis szörnyekkel: http://www.rtve.es/infantil/videos-juegos/#/videos/lunnis/todos/ Itt játékok is vannak. Meg egyéb sorozatok, pl ismeretterjesztők nagyobbaknak. (Mobilnettel nem annyira jó:()

    Mária

  3. kikocs says:

    A MEK van iPhone-ra is. Én is abból olvasok gyakran :) Ezt meg a férjem csiánlta: http://itunes.apple.com/us/app/rockit-2d/id430167027?mt=8

  4. Én says:

    Én még ellenálltam, mert az okostelefonon nem lehet vakon SMS-t írni :-D A régi jó kis Nokiákon viszont igen. A másik, hogy Öcsém nem szereti az Övét, egyszer leesett, összetört, egyszer lefagyott és semmit sem tudott csinálni vele, úgyhogy megtaposta. :-D Azóta működik neki és azóta szereti, azt mondja, ezt akárhova kirakja az asztalra, tuti senkinek nem jut eszébe elvinni.
    Tőlem a skacok a laptopot szedik el állandóan, gyakorlatilag alig jutok hozzá, a gépük kint maradt... Hát ilyen a mai fiatalság ;-)
    Jó Balatonozást!!!!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...