#Post Title #Post Title #Post Title

National Trust 3. - 50 dolog


Amikor elkezdtük ezt az intenzív utazgatást, akkor még volt bennem egy erős vágy a szuvenír gyűjtésre. Merthogy ugyebár alapesetben az ember évente egyszer megy nyaralni, én onnan hozni kell valamit, amit kirak az ember a vitrines szerkénybe. Csak hát mi nem egyszer megyünk, meg nem kétszer, hanem szinte minden hétvégén. De ezt az elején még nem tudtam, hogy így fog alakulni, így hát kezdetben minden helyen vettem legalább egy hűtőmágnest. Vagy logós tollat, füzetet, apró csetreszt. Aztán ezekből annyi lett, hogy lassan kezdtünk nem férni tőle. Meg az is kiderült, hogy a szuvenírek többsége nem is egyedi, csak a logót változtatják, a cucc ugyanaz. Ami azért elég lehangoló. 

Szóval a helyzet az, hogy mostanában már nem veszünk szuveníreket, de azért a boltba benézünk - sőt ott szoktunk kezdeni. Merthogy a National Trust tagsággal egy napon vettünk egy "útlevelet" is, aminek a lapjaira minden egyes helyen lehet pecsétet kérni. Ez jó kis emlék - a pecsét mindenütt egyedi, és legalább emlékezünk rá, hogy hol jártunk. Egy ilyen pecsételés alkalmával vettünk észre egy tök jó kis könyvet, aminek az volt a címe: "50 things to de before you're 11 and 3/4" - azaz 50 dolog, amit meg kellene csinálnod 11 és 3/4 éves korod előtt. Szerencsémre Bíborka lányom volt épp mellettem, aki már 12 is elmúlt, így a könyvet nem kellett megvennünk, de azért végiglapozta és megállapította, hogy szerencsére már szinte mindet megcsinálta. Ennyiben maradtunk.
De aztán amikor Walesben kirándultunk családilag (majd megírom milyen volt) a kertbe menet az őr megszólított minket, hogy csináljuk-e a "50 things"-et (Amúgy azt nagyon szeretem, hogy itt ha egy őr, vagy más hivatalos személy hozzám szól, akkor 99%, hogy nem kioktatni akar, vagy megtiltani valamit, hanem segíteni és ajánlani valami szuper dolgot.) Szóval mi csak néztünk, mint a bambák, hogy mi is az az 50 dolog, amit csinálhatnánk, mire előhúzott egy térképet, hogy na akkor itt a kert és számokkal meg van jelölve, mi az az 5 dolog, amit itt ajánlanak, hogy csináljunk. A mezítlábas sétától a bogárvadászaton át a kavics-kacsázásig a kerti tóban.
Borsi (akinek a tesója persze mesélt A könyv létezéséről) persze azonnal kapcsolt és természetesen lecsapott az ötletre. Így kaptunk ingyen egy füzetet, amiben mind az 50 dolog fel van sorolva, és amibe gyűjteni lehet majd a próbatételt igazoló matricákat. (Megjegyzem, azóta újra megnéztem a könyvet és összehasonlítottam a füzettel, amit kaptunk és fogalmam sincsen mi a különbség a kettő között, azon kívül, hogy a könyvesbolti 6 font, a füzet meg ingyenes. A tartalom, a design, a layout tök egyforma - csak a miénk puha fedelű, az meg kemény.)
Szóval mondanom sem kell - Borsi átnézte a füzetet, és pillanatok alatt kiderült, hogy az 50-ből már 36-ot meg is csinált. Ment is vissza a nénihez, hogy akkor kérne 36 matricát. Az meg röhögni kezdett, hogy hát itt csak ötöt lehet, ő nem adhat 36 matricát, majd kicsit gondolkodott és közölte, hogy de azért mégis ad, csak ne dicsekedjünk nagyon vele.
Persze a matricák beragasztása önmagában még nem elég - mivel minden oldalon van egy kis hely, rám maradt a feladat, hogy keressem ki a számítógépen őrzött pár ezer fotóból azokat, amelyek bizonyítják mondjuk, hogy az én drága lányom mászott már fára, sziklára, fogott bogarat a kezébe, játszott a zuhogó esőben vagy épp fürdött a tengerben. Persze amihez nincs kép, oda rajzolni is lehet. De azért persze a kép jobb, szóval persze, hogy megtettem, amit kért. (Ő meg ragasztgatta egy teljes délutánon át, de persze nem lett készen - 36 lapnyi díszítés azért sok.Ö
Amúgy azt gondolom, hogy nagyon jó dolog arra buzdítani a gyerekeket, ami régen teljesen természetes volt - hogy játsszanak minél többet a természetben. Szomorú is, hogy ami a mi szüleinknek még magától értetődő volt, az most már "úri gyerekek drága mulatsága" lett. Mert azért elég gyakran olvasni olyan felméréseket, hogy a 10 éves gyerekek fele nem mászott még fára, vagy nem szokott erdőben kirándulni.
Szerencsére mi túl vagyunk a nagyján (ami megerősít abban, hogy jó dolguk van az én gyerekeimnek), de maradt még hátra pár extra dolog. Mint mondjuk a főzz ételt tábortűzön vagy a rákhalászat, meg a fosszília vadászat. Meg előttünk állnak még az olyan nehezebb próbatételek is, mint a geocaching, vagy a kenuzz le a folyón, építs tutajt és tanulj meg lovagolni. Szóval maradtak még kihívások - de ahogy Borsit ismerem, addig úgyse hagy minket békén, míg meg nem csinálja mind az ötvenet. (Szerencsére még egy éve van a határidőig.)
Hogy jobban haladjunk, a National Trust honlapján minden egyes kirándulóhely mellé leírják, hogy ott milyen próbát lehet elvégezni, és szerencsére keresni is lehet ezen kritériumok alapján. Mert ha ugyebár az embernek már csak egy pár kihívás hiányzik a listáról, akkor tudjon célirányosan is kirándulni. Szóval a hétvégén fosszíliakeresőbe megyünk. Végül is... hát nem mindegy?

A kiváncsiak kedvéért íme az 50-es lista
1. Mássz fel egy fára
2. Gurulj le egy magas domb oldalán
3. Aludj az erdőben
4. Építs kunyhót
5. Kacsázz a tavon
6. Szaladj körbe az esőben
7. Eregess sárkányt
8. Fogj halat hálóval
9. Egyél meg egy almát egyenesen a fáról
10. Próbáld ki a "conker" nevű játékot (gesztenyegolyó madzagon és azzal kell harcolni)
11. Menj el egy hosszú bicajtúrára
12. Csinálj útjelzést botokból
13. Csinálj sárpogácsát
14. Építs gátat a patakra
15. Játssz a hóban
16. Fűzz virágkoszorút
17. Versenyeztess csigákat
18. Csinálj művészeti alkotást az erdőben talált cuccokból
19. Dobj a hídról vízbe egy ágat és nézd meg, hogyan úszik
20. Ugorj át egy hullámon
21. Szedj vadon növő szedret
22. Fedezd fel egy óriás fa belsejét
23. Látogass meg egy farmot
24. Menj mezítláb sétálni
25. Csinálj fűből trombitát
26. Keress fosszíliát és régi csontokat
27. Figyeld meg a csillagos eget
28. Mássz meg egy nagy hegyet
29. Menj barlangászni
30. Fogj a kezedbe egy igazán ijesztő állatot
31. Keresd meg, hol laknak a bogarak
32. Keress ebihalat
33. Kapj el egy fáról leeső levelet
34. Figyeld meg a vadállatok nyomait
35. Figyeld meg, kik laknak a tóban
36. Csinálj otthont a vadállatoknak (sün, méh, madár...)
37. Figyeld meg, milyen állatok élnek a sziklás tavakban
38. Nevelj fel egy pillangót (és rajzold le minden héten!)
39. Kapj el egy rákot
40. Menj éjszaka sétálni a vadonba
41. Ültess el egy zöldséget, neveld fel és edd meg
42. Fürödj meg a tengerben
43. Építs tutajt
44. Menj madár megfigyelésre
45. Találd meg a helyes utat térkép és iránytű segítségével
46. Mássz sziklát
47. Főzz ételt tábortűzön
48. Tanulj meg lovagolni
49. Találj GPS-szel kincset (geocaching)
50. Kenuzz le a folyón

4 Responses so far.

  1. Ditke says:

    Érdekes :-)
    Összeszámoltam, nekünk 32 jött össze, igaz, vannak még olyanok amiket nem tudtam egyértelműen besorolni, mint pl. a fogj halat hálóval akváriumban is ér? Mert úgy már profik, vagy pecabottal is próbálkoztak a természetben, de konkrétan hálóval...
    A vadon növő szedret ha lehet csipkebogyóval, bodzával vagy szamócával helyettesíteni akkor szintén kipipálhatjuk, de konkrétan szedret nem sikerült...
    Az éjszakai vadonséta ... hmmm... voltunk már sokszor sötétben erdőben, de vadonnak épp nem nevezném :-)
    A szalonnasütés vagy a kerti bográcsozás beszámítható tábortűzön főzésnek?

    Nem is olyan egyszerű... :-))

    A lovaglás, a fosszília és a geocaching nekünk megvolt :-), viszont a kunyhóépítés , erdőben alvás és a hosszú bicajtúra még várat magára, pedig nem is olyan lehetetlen.

    Kösz, hogy feltetted, felvesszük a listát a bakancslistánkra! :-)

  2. Felszólító módban : játsszanak
    Ne tedd közzé, csak gondoltam, szólok.

  3. Ditke szerintem a halfogás akváriumban nem ér - de a vadon növő szedret Spanyolországban simán kiválthatjátok bármilyen más gyümölccsel. :-) Az éjszakai sétánál szerintem az erdő tök okés (szerintem a vadon fogalma amúgy is egyedi) de a kerti bográcsozás szerintem nem ér. :-) De hát ez csak az én véleményem, nem vagyok szakértő. :-)

  4. Anya, köszi! :-) (Mondjuk ezt kicsit fura így leírni... :-)

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...