#Post Title #Post Title #Post Title

Gyémántok döbbenetes mennyiségben
A nagy kérdés - vajon hány gyémánt van a királynő erszényében. A legokosabb azzal kezdeni, vajon hány csontot ér egy gyémánt és egy corgi - a királynő kedvenc kutyafajtája. Fontos tudni, hogy az egész kép egyensúlyban van. A helyes megoldáshoz figyelni kell arra, mi milyen messze van a középponttól, mert az természetesen a súlyát is érinti (érdemes megnézni, mint mond a Wickipédia a lever effect-ről...) fontos tudni: a rúd, a zsinór és az erszény súlyával most nem kell törődni.


Az igazat megvallva én nem tudtam kiszámolni, hogy hány gyémánt van a királynő erszényében, de azt elárulom, hogy valójában nagyon is sok. Merthogy királynőnek lenni azért is jó, mert az ember egy csomó ékszert kap ajándékba, ráadásul megkapja az összes őse ékszerét is, ami egy régi királyi családnál nem kicsi gyűjtemény és a végén ott ülhet a kincseskamrában és nézheti, hogyan szikráznak az ékkövei a napfényben. (Én valahogy nagy világos ablakokat képzelek a kincstárba, ami nyilván nem túl biztonságos, de hát napfény nélkül ezek a kövek semmit sem érnek, szóval az én fantáziámban szikráznak és kész.) Szerencsére most a Diamond Jubilee alkalmából II. Erzsébet úgy döntött, hogy pár hétre lemond kedvenc ékszereiről és megmutatja a pórnépnek. Két teljes hónapon át lehet a gyémántos csodákat a Buckingham palotában megtekinteni. És mit mondjak, van mit. A legtöbbet most először állítják ki, szóval aki teheti, ki ne hagyja.

Aki amúgy tudja és érti, árulja már el nekem, hogy ha II. Erzsébetet 1953-ban koronázták meg, hogyan lehet az, hogy uralkodásának hatvanadik évét ünnepelték az angolok 2012-ben?Nekem nem jön össze ez sem. De a gyémántos kudarc után ezen már meg se lepődök.


Kis ízelítő a kiállított darabokból:


Nagyi-tiara
Ez II. Erzsébet kedvenc koronája. "Könnyű és igazi élmény viselni" - állítja a királynő, és neki elhihetjük, mert nem csak alkalmanként, hanem elég gyakran hord efféle fejékeket. A kényelem nem utolsó szempont a koronaválasztásnál, különösen ha az ember hatvan éven át hordja. A tiara amúgy 1893-ban készült és eredetileg Mária királynő kapta nászajándékba, méghozzá a "Nagy-Britannia és Írország hölgyei" nevű szervezettől, akik nem árulták el, mennyit fizettek érte. A korona úgy került Erzsébet tulajdonába, hogy nagyanyja, Mária királynő nekiajándékozta esküvője alkalmából, ezért hívja a királynő a mai napig "nagyi-koronának." A tetején eredetileg gyöngyök voltak ezeket 1920-ban cserélték gyémántokra. A királynő a pénzérméken és bankjegyeken is ebben a koronában látható. Mert tényleg szereti hordani.


Koronázási nyaklánc

A nyaklánc 25 nagyszemű gyémántból áll és egy könnycsepp alakú függőből,  utóbbi 22.48 karátos. Ezt és a hozzáillő fülbevalókat hordta a koronázása alkalmából 1953-ban, amikor még olyan fiatal és csinos volt, mint a fenti képen. Az ékszeregyüttest eredetileg 1858-ban kaptaajándékul Viktória királynő és nem II. Erzsébet az első királynő, aki koronázása alkalmából ezt a látványos ékszert választotta. Ez volt a nyakában Alexandra királynőnek és Mária királynőnek is, igaz, ők 8-10 másik nyaklánccal együtt hordták, mert akkoriban a sok ékszer volt a menő - II. Erzsébet meg főszereplővé léptette elő ezt a gyönyörű ékszert, igazán jó ízléssel választva.


Viktória királynő minikoronája


Bár maga a korona alig tíz centiméter magas, döbbenetesen sok: 1200 gyémánt díszíti Egy Garrard nevű ékszerész készítette kifejezetten Viktória királynő fátylához, amelyet Albert herceg halála után viselt. Mivel nagyon könnyű darab, Viktória királynő nagyon kedvelte és élete utolsó harminc évében szinte folyamatosan viselte, különösen hivatalos fogadásokon és még a Diamon Jubilee ünnepségen is. (Igen, Viktória királynő is több mint hatvan évig ült a trónon, akárcsak Erzsébet, de más uralkodó rajtuk kívül még nem érte el ezt a hosszú időt.)Williamson bross

A gyönyörű ékkőből készült virág közepén egy ritka rózsaszín gyémánt csücsül - azt mondják, ez a legszebb rózsaszín ékkő a világon. Ez a ritka gyémánt 23.6 karátos és Tanzániából származik, Erzsébet királynő még hercegnő korában kapta ajándékul egy kanadai geológustól, John Williamsontól (innen a briss neve) akkor még csiszolatlan formában. (Most komolyan, milyen királynő imádó lehet egy olyan pasi, aki talál egy bazi nagy gyémántot és odaadja a királynőnek, akinek amúgy is egy csomó ékszere és pénze van...) A követ 1948-ban csiszolta jelenlegi formájára Briefel és Lemer Londonban és Cartier tervezte köré a virágot. A királynő legutóbb tavaly viselte az Ascoti Derbyn (hol másutt) egy színben hozzáillő rózsaszín kalappal.


A Cullinan gyémánt

Természetesen ez így csak másolatban lesz látható - hiszen a Cullinant már vagy száz éve sok-sok darabra vágták. A kő azonban legendás és teljes egészében brit királyi tulajdonban van, minden egyes darabkája. Ám a belőle készült ékkövek közül most öt ki lesz állítva a kiállításon. Mindenképpen érdemes megnézni, hogy minden idők legnagyobb nyers gyémántja eredetileg milyen... kicsike volt. Persze ez csak viszonyítás kérdése. A fél grapefruit nagyságú követ 1905-ben találták egy afrikai bányában, és először eldobták, mert azt hitték, hogy értéktelen kristály. Csak a későbbi vizsgálat után derült ki, hogy ez bizony gyémánt. Méghozzá háromszor akkora, mint az eddig ismert legnagyobb, összesen 3106 karát, ráadásul különlegesen tiszta kék-fehér színe van. A követ Cullinan-nek nevezték el a bányatársaság vezetője után. 1907-ben a követ két búr tábornok vásárolta meg, és adta VII. Edwardnak szülinapjára. (Már megint ajándék.... komolyan, ezek az angolok tényleg szeretik a királyaikat!!!) A nyolc hónapos csiszolás nem volt egyszerű - sokan kétségbe vonták, hogy egyáltalán fel lehet-e majd darabolni, és valóban, a kételyeket erősítve az első vágás során a kés beletört a kőbe. Végül azonban 105 kisebb-nagyobb követ tudtak belőle készíteni, még úgy is, hogy a megmunkálás során közel ötvenszázalékos volt a veszteség.
Az elkészült kövek körül a két legnagyobbal VII. Edward a koronaékszereket díszítette, hetet pedig feleségének és menyének ajándékozott, hogy csináltassanak belőle pár szép ékszert. Az ára?

Afrika csillaga (Cullinan I)


Ez a világ legnagyobb csiszolt gyémántja: 530 karátos csepp alakú
briliáns, az angol királyi jogar tetején. Ez nem lesz ott a kiállításon, a Towerban lehet majd megtekinteni ahol az angol koronaékszereket tartják, de gondoltam azért iderakom.


Afrika második csillaga (Cullinan II)


A második legnagyobb darab, amelyek a Cullinanból kivágtak 317.4 karátos és a brit birodalmi korona csúcsán díszeleg, szintén a Towerben. Sorry.Cullinan III és IV bross


Na, ez végre a megtekinthető listán van, akár az utána szereplő összes kő. Most éppen ebben a formában. A legtöbb királyi ékszert ugyanis úgy alkották meg, hogy sokoldalúan fel lehessen használni. (A legjobb recycling.) A most következő öt Cullinan követ az itt látható formában állítják ki, ám úgy vannak kialakítva, hogy össze is lehessen őket rakni egyetlen nyaklánccá. Hát nem ötletes? Ez a körte alakú gyémánt 94.4 karátos, a párna alakú 63.3. Eredetileg mindkettő Mária királynő koronáját díszítette 1911-ben. Ám a következő évben szétszedték a Delhi Dubarnak nevezett tiarát és a körte alakú kőből medál lett a koronázási nyaklánc darabja. Manapság a két követ összecsatolva brossként szokta hordani a királynő.Cullinan V brossEz a szív alakú 18.8 karátos kő egy finom platinahálóra rögzítve csillog, gyémánt szalad és koszorú veszi körbe. Ez volt Mária királynő egyik kedvenc darabja, de levehető erről az alapról és időnként egy zöld smaragd kerül az ékszer közepére.


Cullinan VI és VIII bross

Ez a darab is szétszerelhető, a szilvamag alakú gyémánt 11.5 karátos. Mindkettő sokféle szerepben díszelgett már a királynőn - diadémban, nyakláncként, medálként. Most épp brossként lesznek kiállítva.Cullinan IX


Ez a legkisebb kiállított Cullinan gyémánt, "csak" 4.4 karátos, ami egy platinafoglalatban kapott helyet 1911-ben Mária királynő számára. A körte alakú követ 12 apró fogacska tartja a helyén és a királynő 1953-ban örökölte meg.Akinek pedig ennyi ékszer nem elég, az nézze meg ezt a posztomat, ahol a világ leghíresebb gyémántjainak a történetét írom le, középpontban Liz Taylorral, akinek legalább annyi ékszere volt, mint II. Erzsébetnek. 
4 Responses so far.

  1. mariann says:

    Ez egyszeru, az VI. Gyorgy 1952-ben halt meg, halala utan mar Erzsebet uralkodott, viszont a koronazast csak 1953-ban tartottak meg (sokat kellett ra keszulni, meg ilyenek) a koronazas 1953. junius 2-an volt, szoval, a mostani Jubileum napra pontos volt, csak nem evre:)

  2. Hú, Mariann, akkor megnyugodtam. Egy rejtéllyel kevesebb. Komolyan azt hittem, hogy ez olyan beugratós kérdés, mint a 2000-ben vagy 2001-ben kezdődik a 21-ik század. :-) Vagy valami speciális angol számítási módszer. Esküszöm, azon se lepődtem volna meg.

  3. sarolka says:

    Csak nem, ez volt Bíbor házi feladata?????? :-) Ha nem, honnan van?

  4. Nem, nem - a Daily Mailből loptam :-)

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...