#Post Title #Post Title #Post Title

National Trust 1. - Packwood House

Ha csak kevés időnk van, akkor mindenképp ez a number one kirándulóhelyünk. Megunhatatlan, főleg a kert miatt, amihez hasonlót még sehol nem láttunk. Ez a tökéletes természetes természetes játszótér, több tucatnyi óriási 15 méternél is magasabb tiszafával, amik között, alatt nagyszerűen lehet bújócskázni.

A ház maga egy igazi régi, Tudor korabeli favázas kis palota  a 16-ik századból, amit azonban a 19-ik század elején erőteljesen átépítettek, furcsa módon elsősorban azért, hogy méginkább középkorinak nézzen ki. Ekkor vettek és tettek bele egy csomó 16-17-i századi bútort is, meg egy csomó faliszőnyeget. Ez a 27 17-ik századi szőnyeg szakmai szempontból mind izgalmas és ritka kincs - de gyerekszemmel unalmas szürke és barna. Persze hát az idő vasfoga.


De azért a szövés fontos mesterség volt a középkorban - segített melegen tartani a kastélyt, meg hát díszes is volt, nem utolsó sorban színes is. Hogy a gyerekek ezt minél jobban átérezzék, az egyik emeleti kis szobában pk maguk is kipróbálhatják a szövés művészetét - vasárnaponként egy szakavatott szövőmester segítségével, aki egy lélegzetelállítóan szép szőnyeget sző a helyszínen. De minden nap ott van a játékkeret, és a sok-sok színes fonál. Mondanom sem kell, a lányok egész nap el lennének itt, hevesen siránkozva, hogy miért is nem a középkorban születtek, mert akkor tényleg ez lenne a munkájuk.


Egy kis kép a belső térről. Érdemes megnézni a kandalló fölötti kis szekrénykét, amiben a háziasszony az értékes dolgokat tartotta - úgy mint cukor és a fűszerek. A folyosó végén egy bálterem van - amit a 20-ik században alakítottak át a magtárból. A végén egy gyönyörű félkör alakú ablakban lehet megpihenni, ahol annak idején Mária királynő is ült egy kicsit 1927-ben, amikor itt teázott. A szoba, amit előkészítettek számára az emeleten van - még egy ágyat is csináltattak neki, hátha meggondolja magát és itt alszik, de erre nem került sor.
Van viszont egy másik ágy, amelyben Margit királynő aludt, VI. Henrik felesége aludt a 15-ik században a Tewkesbury csata előtt - ha hinni lehet a legendáknak. Az biztos, hogy a nevezetes tett (mármint az alvás) nem itt történt, de az ágy azért híres darab.


A gyerekek számára persze mindez teljesen érdektelen - ők azt értékelték, hogy van olyan falikárpit, amelynek a szereplői követik őket a szemükkel, bármerre is járnak. Meg hogy állati kisértetiesen recseg a padló néhány helyen. De a fő attrakció a kutya a lámpabúra alatt.


Igen, ez a kutya. Kilenc darabot rejtettek el belőle a házban, aki a túra végén bemondja a pontos számot, az ajándék matricát kap.Megjegyzem - időnként átpakolják őket, nehogy megunják azok, akik visszamennek. Szerintem állati jó ötlet - még Bendét is teljesen lefoglalta a kutyavadászat. Milyen egyszerű ötlet, és mégis, milyen szórakoztató.



De persze a ház maga bakfitty a kerthez képest, mert itt az az igazi szenzáció. A több mint száz darab 300 éves tiszafa, amelyek a hegyi beszéd tematikáját idézik.


Ez lenne itt maga a hegy - egy spirál alakban elrendezett sövényúton lehet felmenni a tetejére, majd onnan vissza a kertbe magába, ahol 12 nagy fa van, amely a 12 apostolt szimbolizálja a négy nagy pedig a négy evangelistát. No, nem mintha a gyerekek értékelnék a szimbolikát - őket az érdekli inkább, hogy a tiszafák alatt óriási hely van, ahová be lehet bújni. Ennél nagyszerűbb bújócskapályát kigondolni sem lehet. És nem csak a két fa közé lehet bemászni, mint ahogyan a képen látni, de alájuk is. Maga a mennyország.


Itt egy jó kis közeli kép az egyik sövény alatt bujkáló gyerekről. Igen, a térdén az sár. Ez a nap végére sokkal rosszabbul nézett ki, és egy mosás ki se hozta. Ez van, az itteni kirándulásba ezt bele kell tervezni.



Na jó, bevallom, szülői szemmel azért elég rémisztő, hogy hirtelen minden gyerek eltűnik és sehol sem látjuk őket - de mostanra kitapasztaltuk, hogy nem tudnak kimenni, csak a főbejáraton, oldalt is kerítés veszi körbe az egészet (kivéve a tó felé vezető utat), szóval ha a megfelelő stratégiai ponton állunk meg, akkor azért eléggé kézben lehet tartani az eltűnéseket.


Mivel a föld maga agyagos, elég sok sárra számíthatunk (gumicsizma alap) és ha sok eső esett időnként be is zárják a kertet, szóval érdemes azért a látogatás előtt online lecsekkolni a nyitvatartást.


Ha a gyerekek megunták a kertet, akkor elég nagy kirándulóösvényt is találunk itt, ahol például ilyen boszorkánykunyhóba is be lehet menni. Aki pedig megéhezett, az egy elég nagy éttermet is találhat itt. (A stew meglepően finom!)
A parkoló mellett ha nem a ház felé indulunk, akkor egy nagy konyhakertet is lehet találni, kis tóval a közepén, ahol locsolókannák is ki vannak rakva (mondom én, gumicsizma) és lehet locsolni a növényeket. Persze ez is más minden évszakban - ősszel például tökökkel volt tele és rengeteg Halloweenes madárijesztővel.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...