#Post Title #Post Title #Post Title

Ünnepsorozat


A Halloween csak a kezdet volt. Most már üljük a Diwalit, a Guy Fawkes napot, a Bonfire Night-ot és minden más ünnepet, amiről a gyerekek az iskolában tanulnak.

A sokszínű környék egyik bónusza, hogy nyakig belemerülhetünk más népek ünnepeibe. Mivel a környékünkön rengeteg indiai él, már napok óta tűzijátékot nézünk esténként az ablakból. Hol itt, hol ott lőnek fel egy robbanós rakétát. Mi meg a sötét lakásban ülünk a díványon, és figyelünk, hol láthatjuk a következőt. Bende is rájött már, hogy mit kell várni, és amikor a lányok sikongatni kezdenek az örömtől, forgatni kezdi a kis fejét, hogy megkeresse, hol is van az a fényes-szikrázó csoda, aminek úgy örülünk.
Persze az ünnepek keverednek. Pénteken nem csak a Diwali kezdődött, hanem a Guy Fawkes napot is tartanak az angolok. A lányok mindkettőről már hetek óta tanulnak az iskolában és nagyon készültek rá. Készítettek mécsest, levelezőlapot, tanultak mesét és minden nap téma volt, mikor jönnek már el ezek a jeles napok.
Ahogy Betty barátnőm mondta, ha ki sem mozdulok a lakásból is rengeteget fogok tanulni a gyerekektől, és ez valóban így van. Házi feladatot ugyan csak péntekenként kapnak - de minden nap mesélnek valami érdekeset, amiből tanulhatok. És mindig van egy-egy szavuk is, amit szeretnének velem lefordíttatni. Bíbor egyik első kérdése az volt, mit jelent a "faster" - merthogy egész nap ezt mondogatják benn a tanárok neki. (Valószínű kicsit sokat álmodozik, azért sürgetik és kérik, hogy "gyorsabban") Később Bíbor kitalálta, hogy kicsi papírdarabokat visz be, és arra írja le, amit nem ért. Az egyik ilyen papíron csak ennyi állt: "contains historical facts" - azaz történelmi tényeket tartalmaz. Nagy csalódás volt neki, amikor lefordítottam, szerintem valami izgalmasabbat várt.
Az utóbbi hetekben azonban már nem kérdeznek - inkább mesélnek. Bíbor ugyanis azt állítja, ő mindent ért benn. És most jutott el a kétségbeesésnek abba a fázisába, hogy miért nem tudja ki is mondani amit szeretne. Nem tud se kedves lenni angolul, se vicces. És hogy ez nagyon rémes.
Szerintem hamar megered a nyelve, a tanító néni már mondta, hogy kicsit sokat beszél órán, ami pontosan ugyanaz a panasz, mint amit otthon hallottam róla, szóval nem aggódom érte.
Amiket pedig mesél, azok egészen pontosak. Mivel a Guy Fawkes ünnepnek utána tudtam nézni a neten, állíthatom, hogy egész jól megértette az ünnep lényegét. Bár ez kicsit attól még az én szememben bizarr marad. Merthogy ez a 400 éves angol ünnep egy terroristáról lett elnevezve, aki fel akarta robbantani az anglikán I. Jakab királyt. Ezért 2,5 tonna (!) robbanószert helyezett el titokban a parlament környékén bérbe vett pincékbe. Ha terve sikerült volna, nem csak az angol Parlament robban fel, de 500 méteres környékén minden eltűnik a föld színéről, beleértve a Westminster apátságot is - és Anglia katolikus ország lenne. Ám az összeesküvést leleplezték, őt magát pedig kivégezték. A meghiusult robbantást és Jakab király megmenekülését azóta minden évben tűzijátékkal ünneplik a jó angolok.
Azt, hogy a Diwalival kapcsolatban mindent pontosan értett-e, csak remélni tudom. Merthogy ez sokkal összetettebb és spirituálisabb ünnep. Természetesen sokkal jobban tetszik is a lányoknak. Ez ugyanis a hindu fény ünnepe, az új év kezdete és egy kicsit olyan, mint nálunk a karácsony. A hinduk ilyenkor mindenhová mécseseket tesznek és ajándékokat adnak egymásnak. A lényege persze az új év, az új élet kezdete, a belső fény megtalálása és persze a jó örök győzelme a gonosz fölött. Amit egy gyönyörű legendával meséltek el az iskolában. Laksmit, a gazdagság istennőjét elrabolta egy gonosz démon. Ráma azonban megtalálta, levágta a démon mind a tíz fejét és hazaindult az erdőben szerelmével. Útközben találkoztak egy fehér, világító majommal (aki egyébként az önzetlen odaadás és az imádság jelképe is) ám a majom elveszett. A két isten azóta is keresi a majmot, és ha szeretnénk, hogy a mi házunkba térjenek be, tegyünk ki mécsest az ablakba. A fényt követni fogják, az hívén, hogy a majom után mennek. Így talán sikerül házunkba csalogatni a gazdagságot. A nemzeti lottón mindenesetre nem nyertünk. Pedig 18 millió font a főnyeremény...

2 Responses so far.

  1. Mádám Adri says:

    Höhöhhö, ma reggel mondta Luca, hogy ő a legcsendesebb gyerek az osztályban. Amikor értetlenkedve néztem rá, kibökte: "de csak azért, mert még nem tudom elmondani, amit akarok".
    Még szerencse, már majdnem írtam emailt az otthoni tantónéninek.

  2. Petrus says:

    Sziasztok! Ismét mint mindig elolvassuk és megnézzük a képeket, hát nagyszerűek. Jó látni, hogy jól érzitek magatokat. A kisember és nagy ember nagyszerű. A lányok pedig csodaszépek. Persze az anyukájuk sem bújhat el mögöttük. Lottózni kell és nem lehet abbahagyni, mert kísért a szerencse. Hiányoztok, hiányzik a munkátok. Puszilunk benneteket. Parrag Tamás, Ági, Petra

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...