#Post Title #Post Title #Post Title

Sakk-matt az angolnak


Néha kétségbe ejt, hogy én beszélek a leggyengébben angolul az egész családban. Na jó, Kisbende kivétel, de tartok tőle, ha elkezd oviba járni, simán lepipál. Nem tudom, hogy ez hogy fajult idáig, de elhatároztam, hogy igenis tennem kell ellene. Ha nem akarom, hogy a végén úgy menjünk haza, hogy én még mindig bénázok az angol múltidők között és a lányaimat kell megkérnem, hogy javítsák ki a helyesírási hibákat az írásaimban.

Nem mondom, napi szinten nincs problémám. Megértetem magam a boltban, nagyon sokat olvasok, tévézek és dumálok mindenkivel, aki szóba áll velem. De ha írnom kell, akkor az valahogy még mindig nem olyan, amilyennek lennie kellene.
Angolul tanulni Angliában? Ez olyan könnyű projectnek tűnik. Persze ha az ember egy kétéves után rohangál egész nap, akkor nincs sok esélye a nyugis dumálásra-ismerkedésre. Nekem otthon két lánnyal, magyarul se sikerült. Itt is hiába megyek mindenhová, ahol Bende is ott van, nekem rá kell figyelnem. Ma is szuper volt a játszóházban - gyurmáztunk, festettünk, homokoztunk, rengeteget zenéltünk és nagyon hosszan csodáltuk az ebihalakat az akváriumban. De ahol 10-15 pici gyerek van, ott folyamatosan résen kell lennie. Mert persze mindenkinek épp ugyanaz az építőkocka, autó, ecset kell - és terelni kell a csöppségeket, hogy ne legyen balhé. Tehát nincs dumálás az anyatársakkal, egész napos Kisbendézés van. Magyarul persze, hiszen én ezt tanítom neki. Aztán hazajövök, elaltatom - kis nyugalom. Akár leülhetnék angolozni is - de helyette ebédet főzök a lányoknak, hiszen mindjárt jönnek haza. Ha van egy kis időm, iszok egy kávét és elolvasom a napilapot. Na jó, ez angolozás - de arra, hogy szavakat szótárazzak, tanuljak, bonyolultabb nyelvtani szerkezeteken agyaljak nincs idő. Mire este mindenki ágyba kerül és is csak az alvásra tudok gondolni. Na jó, a blogolásra. De ezen kívül csak tévézek vagy olvasok még egy keveset, de ettől is csak a passzív tudásom fejlődik. A tök jó nyelvtankönyveim meg ott porosodnak a polcon, és fáj a szívem, hogy még mindig csak ott tartok, mint amikor kijöttem. OK, persze túlzok, mert az angoltudásom sokkal könnyedebb. Már nem kapok frászt, ha telefonon kell beszélnem valamivel, és nem fogalmazom meg előre, mit kell majd mondanom, ha ügyintézni akarok. Megy ez. Bénán, néha hibásan, de megy. Néha még vicces is tudok lenni. És ez jó. Csak hát hibás. És ez meg nagyon nem jó.
Ne legyen senkinek illúziója - a nyelv nem ragad. A gyerekekre se. Állati sokat dolgoznak a suliban azon minden nap, sok-sok órában. Az ideális megoldás nekem is az lenne, ha angoltanfolyamra járnék. Mert akkor lenne egy-két olyan délelőtt (vagy este, délután) amikor csak az angolra koncentrálok, rendszeresen. Persze, járok már angolra, minden szerda délelőtt, de ez Literacy - tehát főleg nyelvtani fogalmakat tanulunk. Szó, mi szó, a tanár fiatal, kedves és nagyon kedvel engem, mert tényleg siker neki, hogy én bezzeg simán értem, hogy mi a főnév és az ige között a különbség (az a magyar szakos diploma mégis ér valamit). De ha eléteszem bármilyen angol nyelvű szövegemet, nem hajlandó kijavítani. Pontosabban elolvassa, majd lelkendezik, hogy a stílusom állati jó (köszi ember, ez a szakmám) és hibátlan nyelvtanilag is. És ha nem tudná, hogy én írtam, akkor azt hinné, hogy angol ember fogalmazta ilyen szuperül meg. És ettől ki is húzhatnám magam és veregethetném a vállam, de ha hazajövök és megmutatom a férjemnek, akkor ő azonnal kiszúr benne két-három hibát. És igaza van.
És ez engem bosszant. Merthogy értem én, hogy a pasi nem akarja elvenni a kedvem és itt minden diákot dicsérnek - de basszus, én abból semmit se tanulok, hogy ha nem mondják el, hogy min kéne javítanom. Tegnap ki is fakadtam az órán, hogy értse meg, nekem az angol nyelvtan nem megy, erre adjon feladatokat, könyörgöm ne igéket kelljen keresgélnem az angol ABC minden betűjére. Mire nagyon rendes volt (látta, hogy kivagyok) mind a nyolc másik csoporttársamnak önálló munkát adott, leült mellém és kinyitott egy weboldalt, hogy na akkor mérjük fel, hol vannak a hiányosságaim. Kicsit megörültem, hogy vére érti, hogy mi az én gondom, de hamar lelohadt a lelkesedésem.
Mert ezen az oldalon olyan kérdésekre kellett válaszolnom, hogy az "I" mögé vajon múlt időben "was" vagy "were" kell. És vajon melyik a helyes a "you" mögött. És mikor megmondtam, akkor közölte, hogy nincs velem gond, ezek már IGAZÁN magas szintű feladatok voltak. (Az angolul nem beszélők kedvéért elárulom, ezek ROHADTUL nem magas szintű kérdések.)
Így hát most kiakadtam, mert ezek szerint ezen az angolon tök időpocsékolás töltenem az időmet, de kérdés, jobban járok-e ha egyáltalán nem megyek, mert akkor még csak hallani se fogom az angolt és az meg még ennyire se hasznos.
Persze joggal kérdezheti bárki, hogy miért nem keresek magamnak egy rendes angoltanfolyamot. Angliában ez igazán nem lehet nehéz. Hát kérem, ez nagy tévedés. Három hónapja vagyok várólistán a közeli suli angoltanfolyamán. Amire amúgy már eleve gyanakvással tekintek, mert a legjobb csoportba tettek. Márpedig komolyan nem szerénykedésből mondom, messze vagyok a tökéletestől. Mondjuk ez egy ingyenes tanfolyam, OK, gondoltam, lehet, hogy ingyen eddig lehet eljutni a tudás útján. Aki többet akar fizessen. OK. Akkor keresek fizetős tanfolyamot.
Napok óta kutatom a netet és egyenlőre az derült ki, hogy vagy megyek ingyenes tanfolyamra heti egyszer, és mivel mind tele van, még a helyi College és az egyetem tanfolyamai is, tehát elképzelhető, hogy egy teljes évet is el kell töltenem a várakozással.
Vagy elmegyek napi 5 órában nyelvet tanulni - minden nap. Ez heti 50 ezer Ft-ba kerülne és kb ugyanennyibe (vagy többe) a bölcsi, ahol addig vigyáznának Kisbendére. Nyilván még ha ki is tudnám ezt fizetni pár hétig, hosszútávon ez nem alternatíva.
De az az otthon megszokott 2X2 vagy 2x3 órás angoltanfolyam mintha nem lenne errefelé. Lehet, hogy Londonban van, de itt, Coventryben nincs. Hát most itt tartok, kicsit kétségbe esve amiatt, hogy akkor merre tovább, de a férjjel közöltem, hogy ameddig meg nem tanulok tökéletesen angolul, addig se haza nem megyünk, se Spanyolországba. Mert tök lúzer dolog lenne aztán egy másik országban azon siránkozni, hogy itt miért nem ragadtam meg a lehetőséget, ahol aztán minden van, könyvek, filmek, emberek. És biztos tanfolyamok is. Csak egyenlőre nem tudom, hogy hol...

22 Responses so far.

  1. nem gondoltál még olyan megoldásra, hogy megismerkedsz idősekkel a környéken, beszélgetés, és egyéb kreatív időtöltés közben szép kötetlenül megtanítanak arra, amire kell?
    vihetnéd akár Bendét is, bár neki a kétnyelvűség rovására menne a dolog, ha még a te nyelvóráidat is hallgatná, de nem biztos, hogy neked feltétlenül a nyelviskola jelentené legtöbb segítséget...

  2. Christine says:

    Marcsi, szerintem nálad az a gond hogy a mezei nyelvtanfolyamok szintjén rég túl vagy. Neked egy magán tanár kéne. Lehetőleg olyan aki angol nyelvből és irodalomból diplomázot és ezzel foglalkozik. Ő értené mi a bajod.

  3. zsuzsi says:

    Marcsi, az angol, amit te szeretnel tanulni, itt max egyetemen elerheto. A gyerekeid nem tanulnak igeidoket az iskolaban es amennyiben nem mennek kifejezetten eziranyban egyetemre, nem is fognak. Azt a fajta angolt, amire te vagysz, kulfoldon tudod megszerezni legegyszerubben. Vagy iratkozz be egy Open Uni kurzusra. Egyeb otletem meg egy TEFL kurzus, talan ott van nyelvtan. Nem lepne meg, ha a csori tanar, akinek valoszinuleg nem keves fejfajast okozol, tenyleg nem ertene, mit varsz tole, esetleg mert maga sem tudja azt a fajta nyelvtant, amit te szeretnel.
    Beszeltem a ferjemmel, aki thoroughbred angol, a nyolcvanas evek vegen ket evig elt Magyarorszagon, ahol tobbek kozott angoltanitassal is kereste a kenyeret. Ehhez meg kellett tanulnia mindenfele nyelvtanokat, amirol addig meg sosem hallott, sima angol iskolakba jarvan. Van neki egy muszaki diplomaja ugyan, de ott sem kerultek elo azok az igeidok, amikkel egy Mao-n angolt tanulo nyomorult fejet megtomik. Kerdeztem tole, h en hol tanulhatnek meg jobban angolul. Eloszor nem is ertette mi a problemam, ahogy o mondta, az en angolom (az altala csak ritkan de ritkan azert javitott, nyelvtani hibakkal teli angolom) "perfectly adequat". Masreszt azt is figyelembe kellene venned, mielott verbalisan bemosol annak a szegeny angoltanarnak :-), h az angol nem ugy nyelv, ahogyan a magyar. Angolban nincs konyv "Az angol helyesiras szabalyai" cimmel, ui ez mint koncepcio sem letezik. Maskepp hasznaljak a nyelvet Ausztraliaban mint Kanadaban, Londonban mint Dundeeban es mindegyik verzio ervenyes. Amit az egyik helyen kijavitanak egy iskolai dolgozatban, az mashol a szabalyos verzio.

    Egy megallapitasoddal pedig ellent kell mondjak. A nyelv ragad. 11 eve ismerkedtem meg a ferjemmel, o akkor eleg jol beszelt magyarul, vicces tukorforditasokkal es sok nyelvtani bakival, de tarsalgasi szinten. En zero angoltudassal rendelkeztem (tizenevesen leforditottam az osszes Beatles szoveget szotarral, de ez a nyelvtudasomon nem sok nyomot hagyott, tanfolyamra nem jartam). Egy evvel a megismerkedesunk utan kijottunk ide. Akkorra mar "ragadt ram" valamicske angol, buszmegallofeliratot elolvasi, teveben hireket nezni eleg is volt, beszelgetnem nem kellett, o ertette a magyart es ugye addig ott eltunk. Kijovetel utan fel evig a gyereket tologattam muzeumba, jatszoterre es a helyi tanacs altal rendezett heti 1x 2 oras jatszohazba, ahol volt lehetosegem csacsogni. Aztan munkaba alltam, jobbrol egy del-afrikai, balrol egy kanadai munkatarssal. Az irodaban volt meg essexi (kb csak maganhangzokat hasznalnak, massalhangzo elvetve), yorkshire-i (mindent uval mondanak, a bus az busznak ejtett pl.), egy helybeli dellondoni es par bevandorlo. Na itt tanultam en meg angolul perfectly adequat szinten. Mara uszasoktatassal keresem a kenyerem es matekot tanulok az openunin, volt mar egy sokesszes kurzusom is, nem javitgattak a stilaris hibaimat ott sem (matektanitasrol szolt a kurzus, rengeteg blablaval), kitunoen megfeleltem.
    Angoltanfolyamra sosem jartam, nyelvtankonyvet sosem vettem a kezembe, nem volt ra idom, de ragadt a nyelv igy is. (Olaszoban 9 evig eltem, egy ideig forditassal is egeszitettem ki a csaladi buzset, pedig ott sem jartam tobb mint egy honapig tanfolyamra, megerkezett a munkavallalasi engedely, kellett menni dolgozni, az is csak ragadt lenyegeben.)
    A lanyaid nem dolgoznak meg kemenyebben, mint barmely angol gyerek, az angol nyelvert, orajuk is leginkabb ragad :-). Kemenyen te dolgoztal meg erte otthon ;-)

    Ha mindezek utan meg mindig nem gyoztelek meg, h a te angolod is valoszinuleg "perfectly adequat" vagy ha ez a suzint neked nem eleg, akkor a helyedben keresnek egy TEFL vagy egy Cambridge tanfolyamot a kornyeken, es/vagy korulneznek a British Council oldalan.

  4. zsuzsi says:

    A napi ot orast felejtsd el, az a nullangolos frissbevandorlonak valo fullimmerson, te azon regen tulvagy. Itt van olyan is h angol jogaszoknak vagy angol muszakiaknak vagy marketing vagy egyeb celokra, bar sztem ezeken sem a nyelvtan a lenyeg, hanem a specialis szokincs. Ha nyelvtanra vagysz, miert nem tanulsz konyvbol?

  5. Névtelen says:

    Zsuzsi, ezer bocsi, hogy ismeretlenül beleugatok, de mivel 3x írtad le, hogy "perfectly adequat", MUSZÁJ megsúgnom, hogy az 'adequatE'.

    Marcsi, írhatok neked e-mailt? (Nem találtam címet.)
    Üdv,
    Miet

  6. zsuzsi says:

    Hat ennyire adequate ;-) koszi :-) valoszinuleg a francia miatt, azt tanultam sok evig iskolaban. Regi trukkom, h mas nyelven ismert szavakat hasznalok az eppen beszelt kiejtesevel, talan mert olaszul igy kezdtem beszelni, a franciat olaszositva. Sokszor bejon.
    Talan most megtanulom angolul is :-)

  7. Derek says:

    Néha én is érzek valami hasonlót. Nem azzal van gond, hogy kifejezzem magam, hanem, hogy nem tudok úgy játszani a szavakkal, mint magyarul. Gondolom benned is valami ilyesmi munkál, hogy igazán gazdaggá, változatossá tedd a nyelvhasználatod.
    Mondtam a nejemnek, aki elég jó a témában, és mondta, hogy ha akarod, akkor elvisz minket idáig:
    http://cambridge-english-advanced.cambridgeesol.org/exam-overview-and-results
    Egymagam sose vagyok annyira motivált, és ahogy nézem, te nagyon elszánt tudsz lenni, ha tanulni kell. :)

  8. Ditke says:

    Derek,

    Amit te írsz az a CAE nyelvvizsga, nem? Na nekem van olyan és cart se érek vele. Otthon tanultam, könyvből, és hiába tudtam nyelvvizsgára az igeidőket, attól még tankönyvszagú az angolom, és mivel ez sok éve volt és azóta nem használtam, el is felejtettem. Hidd el, Ti, hogy kint éltek sokkal jobban beszéltek angolul mint az aki otthon szerez egy ilyen papírt.

    Én amúgy ugyanígy vagyok a spanyollal. Most kéne az CAE-nek megfelelő spanyol nyelvvizsgát csinálnom májusban, de semmi energiám nincs rá, hogy könyvet vegyek elő és tanuljak, szókincset bővítsek olyan témában ami nem érdekel. Meg a stílusomon javítgassak. Egész más magadnak tanulni, azt ami érdekel, és más egy vizsgára "biflázni".
    A nyelv pedig igenis ragad, én 3 éve úgy jöttem ki Spanyolországba, hogy egy szót se tudtam, aztán ma már mindent elintézek amit kell, semmi gondom a munkahelyemen és a hétköznapi életben. Egy 2 hetes intenzív tanfolyamra jártam tavaly, ebből a felén nem voltam mert épp dolgoztam. Ott mondtak pár okos dolgot nyelvvizsgára nézve, kijavítottunk pár tesztet de alapjában nyilván nem 5 alkalomtól tanultam a nyelvet.
    Tény, hogy ha nyelvvizsgán az EU válságáról kell majd beszélnem vagy a művészeti értékválságról a 21. században, netán cikket írnom a földönkívüliek létezéséről szóló bizonyítékokról pro és kontra, na akkor elvérzek, mert ezekről a témákról nem szoktam beszélgetni, nem nézek ilyen jellegű műsorokat és nem olvasom el ezeket a cikkeket az újságokban, így ott se fogom érteni, ha ilyen témáról lesz szó a szövegértésben vagy a magnón és nem lesz szókincsem értekezni. Pláne hogy itt már nem csak a nyelvtan számít, hanem a megadott stílust kell követni mondjuk egy fogalmazásnál (riport, esszé, újságcikk, hivatalos levél, baráti levél, stb.), és hiába tudok egy szót, ha egy szinonima sokkal jobban illik abba a szövegkörnyezetbe, akkor bizony levonják a pontot.

    Ja, és még annyi, hogy ahogy egy átlag magyar sem tud sok mindent elmagyarázni a magyar nyelvtanon (tőlem pl. már kérdezték, hogy miért DebrecenBEN de közben SzegedEN és PécsETT. Fogalmam sincs, hogy mi a szabály. Vagy a legtöbb magyar is rosszul használja az ikes igéket (lehet, hogy én is...?). Ahogy a spanyolokat is szoktam kérdezgetni néha, sok nyelvtani "furcsaság" csak nekem tűnik fel mert én külföldi vagyok és meg akarom érteni, hogy "de miért így?" miközben ők egyszerűen használják és nem gondolkodnak el rajta. Vagy a múltkor éppen két "nem tudom" verziót kérdeztem, hogy de mikor melyiket kell használni? Az egyikük egy kézlegyintéssel elintézte, hogy ugyanaz, tök mindegy, a másik meg belekezdett egy fél órás tök bonyolult magyarázatba, hogy mennyire biztos az, hogy nem tudom (számomra ez is tök érthetetlen, valamit vagy tudok, vagy nem, nem?) aztán belefáradt és rém hagyta, hogy tulajdonképpen tök mindegy. Szóval ehhez kellene egy tanár, aki tudja, hogy hogyan lehet ezt átadni egy külföldinek.

    Szerintem Marcsi, neked is egy magántanár kellene, aki "angol mint idegen nyelv" szakot végzett és így el tudja nekem magyarázni azt amire kíváncsi vagy.
    Ezek az ingyenes tanfolyamok azoknak valók akik alig makognak valamit, itt is van ilyen spanyolból, de katasztrófa. Sajnos a magas szintű minőségi oktatásért fizetni kell :(

    Akkor a spanyol project storno?

  9. Derek says:

    Hogy miért nem gondolkodik el egy anyanyelvű azon, hogy mit, mikor, hogyan kell használni, az könnyű. Azért mert nem szavakat, szabályokat tanult, hanem kifejezéseket, paneleket, amiket szabadon használ.
    Azok, akik már kinn vannak egy ideje és élőben kell használniuk a nyelvet, észre fogják venni, hogy ugyanez működik, nem gondolkozol el mondatokon, nem fordítgatsz a fejedben, nem kell készülni a dolgokra, mert minden a fejedben van, az adott nyelven gondolkodsz.
    Hogy a saját példámon mutassam be, nekem nem jelent gondot leülni tárgyalni üzletemberekkel. Ha hallanál, nem mondanád meg, hogy bajom van a nyelvvel. De én érzem, hogy sokszor nem jön a megfelelő szó a nyelvemre. Nem tudom pontosan azokkal az árnyalatokkal kifejezni magam, ami az anyanyelvemen előjön. Van akinek ez nem jelent gondot, mert magyarul sem fejezi ki választékosan magát, de gondolom egy újságíró érezheti a korlátait, ahogy én is, amikor nagyon finoman kell győzködnöm valakit és nem elég direkten megközelíteni a dolgokat.
    Nem gondolom, hogy az a vizsga, amit írtam, odaadja ezt, de segíthet és messze túlmutat egy ESOL vagy EFL kurzuson.

  10. Névtelen says:

    @ditke

    jól értem, hogy te most beszóltál Dereknek, amiért felajánlotta Marcsinak, hogy tanuljanak együtt?

    Nem hiszem, hogy a vizsgán lett volna a hangsúly.

    @ Marcsi
    igen, te is beleszaladtál az ESOL és EFL zsákutcáiba. Az első az angliai emigránsokat hivatott angolul megtanítani, ezek az ingyenes foglalkozások, és a szintjük ... hát hogy is mondjam, az angolul alig beszélő csadoros anyukáknak meg az itt max. 1 évet eltöltő au-paireknek OK. Komolyabb célokra nem.
    a másik véglet meg a kizárólag nyelvvizsgafelkészítésre fókuszáló, Angliába elsősorban nyelvtanulás céljából érkező diákokat kiszolgáló nyelviskolák.
    nagyobb városokban van egy csomó olyan foglalkozás, ahol a hozzád hasonlók igényeinek megfelelő, esti, heti 1-2szeres órák vannak, de gondolom ez nem segít ki téged se.

    a literacy tanárt ne hibáztasd. ez olyan, mintha egy kőműves-mestert (hiába ért a szakmájához kiválóan) megkérdeznéd a felhőkarcolókba beépített anti-földrengés technológiákról.

    Írtad, hogy van ott a környéken egyetem. Ha tartanak angoltanár-képzést, érdemes lenne kitenni egy hirdetést. Diákoknak mindig jól jön a gyakorlat. Meg egy kis zsebpénz is (de nem kell elszállni)

    Kifejezetten magántanár, aki angol, mint idegen nyelv oktatással foglalkozik, sztem nehezen fog akadni, ha nincs ott a környéken ilyen iskola, és óránként 2O vagy akár 3O fontba is fájhat. És nem vagyok arról se meggyőződve, hogy tőle megkapod, amire vágysz. Az angol anyanyelvűek angoltanárrá való képzése sok kivánni valót hagy maga után, és hacsak nem igazán érdekelt az illető a nyelvtanban vagy müdszertanban, bizony, a te nyelvész ismereteid meg fogják előzni az övét.

    S hogy valami konstruktívat is mondjak, próbálj magadnak tanulócimborát szerezni. Úgy még az online, autodidakta tanulás is egyszerűbben meg.

    Üdv
    D

  11. hát...szerintem ez türelemjáték is ám. egy csomó minden lassan érik be - ha sokat tévézel, olvasol, próbálsz beszélni és gyakorolsz (! bizony ez is kell, leülni és drillezni, magolni - undorító, de hasznos), akkor lesz annak eredménye, ne aggódj. ugyanakkor nyelvtani/szókincsbeli megrekedések éppen ezen a szinten évekig is tarthatnak és nagyon nehéz túllendülni rajtuk, a diákok általában nem is szoktak, beérik a szedett-vedett nyelvtudással (nincs azzal baj egyébként) - ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy sosem lesz olyan jó angolunk, amivel pont úgy árnyalunk majd, ahogy magyarul szeretnénk...és a legszomorúbb az egészben az, hogy minél árnyaltabb, kreatívabb és szórakoztatóbb a magyar nyelvhasználatod, annál nehezebb lesz ezt idegen nyelven produkálnod. de nem kell telhetetlennek lenni, én azért azt mondom, persze a fejlesztés az mindig kell, tanulni mindig kell, magolni, gyakorolni mindig kell - olyan mint a sport és a fogyókúra, mindig mondom. és igen, én is azt gondolom, hogy a nyelv bizony ragad. rám a mai napig nagyon, pedig 37 elmúltam:)
    különben a legundorítóbb módszerek - szavak kifejezések magolása, memoriterek benyalása - meglepően hatékonyak egy-egy szerkezet vagy szó rögzítésére.
    bocsánat, hogy itt okoskodom, de tényleg annyi mindent láttam már nyelvtanulás terén, hogy nem tudom megállni, hogy ne mondjam:)

  12. "és a legszomorúbb az egészben az, hogy minél árnyaltabb, kreatívabb és szórakoztatóbb a magyar nyelvhasználatod, annál nehezebb lesz ezt idegen nyelven produkálnod." - ezt magamtól idéztem és szeretném még annyival kiegészíteni, hogy ugyanakkor sosem fog jól megtanulni egyetlen nyelven sem az, aki nem beszéli nagyon jól a saját anyanyelvét, mert minden nyelvtanulásnak ez az alapja. (nem, a gyerekek nyelvtanulása egészen máshogy működik, azt most nem veszem figyelembe)
    (na, most már tényleg nem okoskodom tovább, csak hát szeretem ezt a témát, annyit foglalkoztam vele már egyetemen, főiskolán, tanítás közben...)

  13. Syl says:

    Szia! Ajánlanám nagyon friss tapasztalattal a Cambridge kurzust, de az sem olcsó, és persze ott is sok minden múlik a tanáron..

  14. Szia Szilvi, és hol találok ilyet?? :-)

  15. Derek, technikailag hogyan gondoltad?

  16. Névtelen says:

    Szia!
    Esetleg meg kéne mutatnod a tanárnak a nyelvtankönyveidet, hogy ilyesmit szeretnél tanulni. Hátha akkor megérti, vagy majd megmondja, hogy ilyet sajnos nem tud. Esetleg ad valami tanácsot, hogy hova fordulj.
    Mária

  17. Syl says:

    Szia!
    Utána néztem, és Coventry-ben az egyetemen van FCE és CAE képzés...
    Viszont ha érdekel itt: http://www.cambridgeesol.org/index.html vagy itt:http://www.flo-joe.co.uk/ találsz információt és szintfelmérőt is.

  18. Szilvi, lehet, hogy én vagyok extra béna, de állatira átnéztem már ezeket az oldalakat és a vizsgákról tényleg rengeteg info van rajtuk. De én nem vizsgázni akarok, hanem tanfolyamra járni, erről meg nem írnak sehol. Legalábbis én nem találtam ilyet rajtuk...

  19. Ditke says:

    @ D!

    Dehogy szóltam be , csak azt akartam ezzel mondani, hogy szerintem nem a nyelvvizsgafeladatok gyakorlásától lesz valakinek használható nyelvtudása. Ennyi. Persze ettől még lehet gyakorolni, meg tanulhatnak együtt, nem mondom, hogy nem jó, sőt, csak SZERINTEM nem ez a legjobb módja. Ennyi.
    Bocs, ha esetleg bántón jött le amit írtam.

  20. zsuzsi says:

    Egesz hetvegen motoszkalt bennem a problemad, foleg mert azt hiszem nem is ertem igazan. A nyelvtant konyvbol meg lehet tanulni, drillekkel begyakorolni, tesztkonyvekkel ellenorizni, ehhez nem kell tanfolyam. Angolul szeretnel publikalni? Az mar kemenyebb dio, stilisztikai tanulmanyok kellenenek hozza. Amit pedig angoltanfolyamon nem tanitanak.
    De megforditom. Mit ajanlanal egy kulfoldinek, aki Kecskemeten szeretne magyarul tanulni? Kozepfokon jol beszel, de neha tukorfordit, keveri a neveloket, KecskemetEN, DebrecenBEN, PecsETT tipusu gondjai vannak. Mit ajanlanal, hol csiszolhatna a magyartudasat? De konnyitek, legyen Budapest ;-)
    Ugyehogyugye, ilyen tanfolyam nincs. Az adott orszagban az adott nyelvet egy bizonyos szintig tanitjak hagyomanyos heti NxM oraban, utana jon a helyi szovegkornyezet oriasi elonye, a ragadas. Vagy a magasabb szintu, leginkabb a helybelieknek szolo, immar nem nyelv hanem irodalom-, nyelvtan-, stilusoktatas, leginkabb egyetemen. Te tudsz annyit angolul amennyit egy atlag angol gyereknek megtanitanak a kotelezo iskolakban, a te angoltudasod valoszinuleg eleg lenne erettsegizni, es ebbol kovetkezoen egyetemre jarni. Es akkor megint felvetem, miert nem jarsz pl az Open Uni valamelyik kurzusara? Pl http://www3.open.ac.uk/study/undergraduate/course/e303.htm
    Itt felmerheted, h a tudasod elegseges-e egy egyetemi v college kepzes elkezdesehez.
    http://labspace.open.ac.uk/course/view.php?id=5513

    En elvereztem, de nem veletlenul tanulok en itt matekot :-P

  21. Unknown says:

    Esetleg nyelvész képzés nem jöhetne szóba? Bár lehet, hogy zöldség a kérdés. :D

  22. a nyelvészképzés nagyon nem arról szól, hogy az igeidőket tegyék rendbe a fejedben, ott már feltételezik, hogy rendben vannak...

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...