#Post Title #Post Title #Post Title

A legjobb helyek - gyerekeknek!

Egy idegen országba csöppenve a legnehezebb az információhiány. Az a finom szálakkal átszőtt információs háló, amiből otthon építkezik az ember, hirtelen eltűnik. Otthon az ember egyszerűen tudja, melyik a jó suli és melyik pocsék, hová érdemes a gyereket balettra vinni és hol van a kerületi sportegyesület, ahol vívni tanulhat a gyerek. Gondoltam, hát szedjük össze együtt, ki mit tud Angliáról. Kezdem én, és ha valakinek van még ötlete, ossza meg velem akár levélben, akár kommentben és majd frissítem a lapot. Merthogy ez fontos és hasznos tudás mindenkinek, akit erre vet a sors.

Lánycserkészek
Ez egy igazi békebeli lányszervezet, ahol a lányok csupa olyan dologgal foglalkoznak, amit nagyon szeretnek. Kézműveskedés, sütés-főzés, kirándulás, játék, sok program és persze még ottalvós bulik is. Igazi merülés az angol életbe - mert bár nem vallásos szervezet, azért főként mégiscsak angol kislányok alkotják a tagság jelentős részét. A lányok minden héten rendszeresen találkoznak és dolgoznak a felvarrható jelvények megszerzésén, amikből olyan 50 féle van és olyasmiket kell hozzá csinálni, hogy mondjuk sütit díszíteni, vagy minden nap beágyazni egy héten.Az én lányaim idejárnak és imádják - szóval bátran ajánlom mindenkinek, akinek lánya van, hogy vegye fel velük a kapcsolatot. A kisebbeknek 5-7 éves kor között piros egyenruhájuk van, ők a Rainbow. Amikor kinövik ezt a kort, belőlük válik a Brownies, olyan 10 éves korig, a képen látható sárga-barna egyenruhában. Utána meg lesz belőlük Guides, csupa kékben. Az egyenruha meglehetősen drága - még az ebayen, használtan is, de a legtöbb speciális iskolai egyenruha boltban lehet kapni, nem kell feltétlen a hivatalos Girlguiding shopba menni érte, ám az utóbbi helyen az egyesületet is támogatjuk. és az ára ugyanannyiba kerül.
Az éves tagdíj viszont elég alacsony összeg.

Kadétok
Zsuzsi hívta fel a figyelmemet erre az egyesületre, ahová az ő fia is jár. Itt a gyerekek úszni, vitorlázni tanulnak, mindezt potom pénzért. Emellett pedig fegyelmet, rendet is sulykolnak beléjük, ami nagyon is jól jön egy kamasz fiúnál. Csak 12 éves kor fölött lehet jelentkezni - viszont lányokat is szívesen fogadnak! (Nem találom a linket hozzá, Zsuzsi, ha olvasol, küld már el még egyszer!!!)

Korcsolya
Én a Planet Ice nevű helyet ismerem, ami 11 városban van, érdemes csekkolni, hogy van-e a közelben, mert nagyon jó módszerrel tanítanak. Egymásra épülő szintek vannak, és heti egy alkalommal (ami fél óra vezetett edzést és fél óra szabad gyakorlást jelent) már pár hét alatt meg lehet tanulni biztonságosan csúszkálni, aki pedig több tanfolyamot is végigcsinál, az nagyon hamar ott találja magát a pörgések, ugrások döbbenetes világában. Én személy szerint három hathetes tanfolyamot csináltam végig, merthogy felnőtteket is szívesen várnak, és előre-hátra simán tudok menni, sőt még fél lábon is. A felnőtteknek amúgy külön kurzust is kínálnak, ha valaki nem akarja magát cikisen érezni egy rakás ovis és kisiskolás között, akik minden félelem nélkül hasítanak. De én speciel a gyerekekkel egy időben mentem és semmi gondom nem volt vele. Itt is felvarrható jelvényeket adnak minden kurzus végén  (és persze oklevelet). Tíz szint van, aki azt végigcsinálja, az már állati jó trükköket tud, és utána mehet még bronz, ezüst és arany fokozatra, és akár versenyre is. Az egyetlen hátránya: nagyon drága, de van kedvezmény, ha három fő iratkozik be, viszont a koribérlés is benne van az árban. Ha a gyerek tehetséges és nem elég a heti egy óra, ezeken a helyeken privát edző bérlésére is van lehetőség, és az nem kerül sokkal többe, mint a csoportos óra - igaz, ott is csak az első két szint a zsúfoltabb.

Természetjáró detektívek
Ha a család szeret kirándulni, érdemes belépni a Nature Detective-k közé - évi 12 fontért minden héten küldenek levelet, amiben nagyon jó feladatok vannak. Most épp olimpiai kihívásokat kell megscinálni a gyerekeknek, van hozzá egy nagy olimpiai poszter és azon kell gyűjteni a matricákat minden elvégzett feladat után. Aki nem akar belépni, annak is érdemes ránézni erre az oldalra - elképesztően sok feladatlap van rajta már így is, amit érdemes letölteni, kinyomtatni a természetjáró gyerekeknek. (Nem mellékesen a Woodland Trust oldalán rengeteg kirándulóhely is van.)

Ifjú Régészek
Angliában nagy hagyománya van a történet tudománynak és sok hivatásos és amatőr régész ás lelkesen. Ebbe pedig természetesen a gyerekeket is bevonják. A Youg Archeologist Clubra csak most találtam rá - kicsit sajnálom is, mert beléptünk volna. Ez a társaság a régészkedéshez csinál kedvet a 17 éve alattiaknak, és be kell vallanom, ez a szakma a gyerekeim listáján az első helyen szerepel, ha megkérdezik tőlük, mik is akarnak lenni. Az éves tagdíj 15 font, és ezért jár egy negyedéves magazin, nagyon sok feladattal, és egy olyan igazolvány, ahová 170 múzeumba ingyen vagy nagyon jelentős kedvezménnyel mehet be a gyermek. De ami a legjobb, hogy esélyt kap rá, hogy évente egyszer egy valódi ásatáson is kipróbálhassa a tudását.

5 Responses so far.

  1. Hicudzsi says:

    :) Én tanítottam "Ifjú régészeket". Tényleg nagyon jó buli. Kijöttek a terepre és mindenkit beültettek egy-egy régész mellé, megmutogattam neki mit kell gyűjteni, hogyan kell szépen leszedni a felső réteget és így tovább.

  2. Nekem ez annyira tetszik, mert elképzelni sem tudom, hogy a fenébe lehet látni-tudni-érezni, hogy meddig szemét meg sima föld és mikortól kezdődik mondjuk egy komoly lelet? :-)

  3. sarolka says:

    Marcsi, a link "az én lányaim is ide járnak" ugyanerre az oldalra hoz vissza. Küldd már át kérlek az elérhetőségüket. Köszipuszi

  4. Az "én lányaim is odajárnak" link valóban a saját személyes élményeinkre vonatkozik - de ez nem véletlen, az arról szól. De ott van ám a szervezet linkje is - ha az adott bekezdés címére kattintasz. :-)

  5. Hicudzsi says:

    Marcsi, hát eleve levesszük a felső réteget, azt külön végignézzük fémdetektorral, néha meg kicsit jobban átnézzük, de nem rögtön a tetején kezdünk el szisztematikusan bontani.

    Aztán amikor már ott vagy, akkor mindig szépen eltávolítod a felső pár centit a spaklival. Egy adott terepen mindig látni, hogy mi a hasznos lelet és mi a haszontalan, tehát egy flint lehet természetes, vagy pattintott kőszerszám, esetleg építőanyagnak használva (tehát megmunkált). Ha még nem vagy ebben tapasztalt, akkor az ásatásvezető, vagy egy tapasztaltabb régész segíthet neked ebben.

    Sajnálom, hogy nem vagytok a közelben, mert akkor el tudtalak volna vinni egy-egy ilyen kipróbálós-napra. :)

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...