#Post Title #Post Title #Post Title

Kate Middleton tiltólistája

Tudom, hiba, hogy eddig egyszer sem említettem meg az évszázad esküvőjét, ami lázban tartja egész Angliát. Pedig ez igazi bulvárcsemege errefelé, amivel szinte minden nap foglalkoznak a lapok. Viszont most találtam egy vicces cikket arról, mi az a tíz dolog, amit az esküvője után Kate Middleton soha többé nem tehet meg. Ezt lefordítom, mert olyan nagyon brit!

1. William herceg feleségét ezentúl nem fogják Kate-nek szólítani

Az esküvő után az ifjú hercegnő élete a királyi család hivatalos protokollja szerint zajlik majd. A hivatalos titulusa ezután "Her Royal Highness the Princess William of Wales" lesz, amit "William walesi herceg Őrkirályi fensége felesége"-nek tudok lefordítani, de ha valakinek van jobb ötlete, szívesen fogadom. :-)
Természetesen közeli barátai, rokonai kicsit egyszerűsíthetnek ezen a puccos megszólításon, de a pórias és polgárias Kate így is tiltólistára került. Helyette ezután Catherine-nek és "Ma'am"-nak (asszonyom?) nevezhetik. Bennfentesek szerint valószínűleg ugyanezt kérik majd a sajtó képviselőitől is. (Akiknek természetesen nem kell szót fogadniuk, és valószínűleg nem is fognak, a cikkekben továbbra is nevezhetik így - de élőszóban ők sem fogják.)

2. Soha többé nem szavazhat

Ez kimondottan ugyan nem tilos a királyi család tagjainak számára, de nem szoktak szavazni, így mutatják ki pártok fölött álló semlegességüket.

3. Nem vallhatja meg politikai nézeteit

Szintúgy a fenti okok miatt.

4. Nem menekülhet a sajtó elől


Szegény Kate az elmúlt kilenc évben már kapott némi ízelítőt abból, milyen az, ha az ember egy herceg barátnője. De az biztos, hogy a herceg feleségeként, a jövendő trón örököseként és persze Diana emléke miatt ennél sokkal durvább kritizálásoknak lesz kitéve. Eddig is belekötöttek a származásába, a súlyába, a hajába, a ruhájába, a cipőjébe, minden egyes gesztusába. De ami ennél is keményebb, a családjába. Noha meglehetős gazdag családból származik, óriási felháborodást keltett, amikor egy nyilvános eseményen az édesanyja kimondta a "toilet" (illemhely) szót. Egy leendő király nagymamája???? Fujj!!!

5. Többé nem játszhat Monopolyt


Elismerem, ez kicsit hülyén hangzik, de igaz! 2008-ban András herceg, York hercege elmondta egy interjúban, hogy a királyi család nem játszik Monopolyt, mert az egy kapzsiságra nevelő gonosz játék. Hogy karácsony este milyen más táblajátékkal múlatja az időt a királyi család, eddig nem sikerült senkinek kiderítenie.

6. Nem tehet és mondhat semmilyen erkölcsileg vitatható dolgot


Jövendő királynőként még a látszatát is kerülnie kell a megvesztegethetőségnek, vagy a pártosságnak. Mondjuk az alap, hogy nem fogadhat el nagyobb összegű ajándékot semmilyen üzletembertől, mert akkor azt a látszatot keltené, hogy ezzel akarja a férjét (a jövendő királyt) befolyásolni. De nagyon kell vigyáznia arra is, hogy miről beszél nyilvánosan - nehogy ebből valaki anyagi előnyt húzzon. A legjobb, ha semmit nem mond, ami a személyiségére utal, ami kicsit nehéz lehet, de hát gondoljuk meg, a királynőről se tudunk valami sokat, pedig már évtizedek óta reflektorfényben van.

7. Nem ehet kagylót

A királyi ház konyháján soha nem készítenek kagylót, mert félnek az esetleges ételmérgezéstől.

8. Nem dolgozhat

A királyi család néhány tagja próbálkozott már munkával, de egyiknek se sikerült valami fényes karriert befutnia. Károly herceg tanácsadó volt egy gyárban, amely később csődbe ment. A Sophie hercegnőt pedig szó szerint kirúgták egy PR cégtől, mert tök béna volt. Kate eddig se volt valami nagy karrierista - noha 29 éves, de eddig összesen hét hónapot dolgozott, azt is csak apuci cégében. Persze ettől még nem fog unatkozni, hiszen számos reprezentatív kötelessége lesz.

9. Nem írhat alá semmilyen magánokiratot

Anglia jövőbeli királynőjeként nagyon sok hivatalos iratot kell majd szignálnia, ezért az ő pozíciójában különösen fontos, hogy senki ne másolhassa le vagy lophassa el hivatalos aláírását. Tavaly nagy botrányt kavart, amikor Harry herceg megszegte ezt a szabályt, és aláírta egy barátja gipszkötését. A hercegi szignó tulajdonosa persze nagyon boldog, mert ez a gipszdarab már most vagyonokat ér. De a kisherceg erőteljes fejmosást kapott a nagymamájától.

10. Nem fejezheti be az ebédjét


Ha lassabban eszik, mint az anyósa, akkor biztosan éhet marad, mert ha a királyi családban az a szokás, hogy ha Anglia királynője leteszi a villáját, akkor más sem ehet tovább. II. Erzsébet pedig híresen gyors evő...

Ha pedig érdekel, hogy milyen királyi giccsparádéval készült Anglia a nagy napra, olvasd el a Tíz legjobb szuvenír a királyi esküvőről című bejegyzést.

3 Responses so far.

  1. Szia, már rég óta olvasom a blogodat és igazán szimpatikus lettél az olvasottak alapján, így gondoltam megírom ezt Neked! Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :)
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

  2. Unknown says:

    Ez jóóóóóóó :D

    Én is pont ezt akartam írni. :)

    Nos, én inkább ezt írom: mikor az angliai projekt felmerült, akkor Angliában, Angliáról író bloggerekre kerestem rá. Előbb a másikat leltem meg, majd Neked hála ezt. Akkor egy szuszra végigolvastam és rengeteg hasznos infót találtam.

    Köszönöm, hogy annyi hasznos és érdekes dolgot megosztasz velünk. Szeretem olvasni a bejegyzéseid és szeretnék Neked ajándékozni egy pontot az "Egy jó szó" játék keretein belül.

    És köszönöm szépen, amit nálam hagytál pontot! :)

  3. Lilla says:

    Köszi, érdekelt!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...