#Post Title #Post Title #Post Title

Új kihívás


Idilli látvány, ahogy a három gyerek együtt tanul az asztalnál - de azért bevallom, Kisbende bár nagyon lelkes, inkább csak akadályozza a tanulást, mint segíti. Ha megjelenik, azonnal felbomlik a fegyelem. Pedig úgy tűnik erre nagy szükség lesz mostantól. Mert nagy a tét.

Az egyik hátránya annak, ha az ember csak úgy belecsöppen egy országba és nincs aki eligazítsa, hogy fogalma sincsen egy csomó lehetőségről. Én például eddig nem igazán tudtam, hogy mi az angol grammar school és a secondary school között a különbség. Mint kiderült, ég és föld.
Mivel Bíbor idén ötödikes és a primary csak hat osztályos, tehát már most el kell kezdenünk kiválasztani, hogy hol tanul majd tovább. Mivel a jelentkezési lapokat éppen egy év múlva kell leadni, ez egyáltalán nem korai. Mivel fogalmam sincsen, hogy mit csinálunk és hol leszünk egy év múlva, úgy gondoltam egyenlőre tegyünk úgy, mintha maradnánk. Ami nem biztos, de az egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ha nem kezdünk el készülni, akkor egy komoly esélyről maradunk le.
Miután Zsuzsi nevű olvasóm felhívta a figyelmemet arra, hogy ha Bíborka lányom ilyen okos, esetleg érdemes lenne grammar schoolba jelentkeznie, majd néhány hosszú levélben leírta, hogy ez mit is jelent, (amiért elképesztően hálás vagyok neki!) kicsit utánanéztem a neten a dolognak.
Nekem az derült ki (de javítsatok ki, ha tévedek) hogy a grammar school az itteni elit-középiskola, ahová az okosabb gyerekek járnak, ráadásul ez ingyen van. Mivel a magániskolák éves díja olyan 10-15-20 ezer font között van (átszámolva alsó hangon is 5-10 millió Ft egy évben, ami ez egy felnőtt angol átlagember éves keresetének a fele, és akkor még csak egy gyerek után fizet tandíjat...) így ezt az összeget még az itteni keresetek mellett is kevesen tudják kifizetni. Hitelt vesznek rá, nagyszülők fizetik, vagy épp eladják a házukat miatta. (bizony ilyen is van...) Nem csoda hát, ha a grammar schoolba sokan vágynak. Ráadásul az itt tanuló gyerekeknek egyenes útjuk van az egyetemre, jó állásba - mindezt megfejelve azzal, hogy az utóbbi tíz évben az angol kormány fokozatosan csökkentette a grammar schoolok számát, mondván, hogy nem kell ez az elitista képzés.
Tehát a helyzet most az, hogy a megmaradt néhány grammar schoolba 15-20-szoros túljelentkezés van. A legjobbakat egy 11-Plus nevű teszttel választják ki. És erre ma már egész kis iparág épül, amely a gyerekeket egy-két év alatt felkészíti rá, de van, aki már négyéves korától erre trenírozza a gyerekét. A magántanár ára 50-100 font óránként (15-30 ezer Ft...) és olyan elfoglaltak, hogy előfordul, hogy csak hajnal 5-kor vagy este 10-kor tudnak foglalkozni a gyerekkel - a szülők persze ezt is vállalják, mert iszonyú stresszben vannak az egész vizsga miatt. Sokat is cikkeznek erről mostanság az újságban - hogy vajon megéri-e. A szülők szerint igen, mert a grammar school-ok nagyon jók, ám a szakemberek egyre inkább a fejüket csóválják. Egyfelől minden olyan vizsga, amire éveken át készülnek marha stresszes. Itt 10-11 éves gyerekek vizsgáznak, sok elájul, elhányja magát a vizsga alatt, olyan nagy rajta a nyomás. És micsoda brutál kudarc, ha oda a sok-sok évnyi tanulás...
Én kicsit vívódom, hogy belevágjunk-e a felkészülésbe - nyilván nem magántanárral, hanem anyuci segítséggel. Vannak nagyon jó kis honlapok, ahol megnéztem, hogy mégis milyenek ezek a tesztek.
Háromféle van. Van matek, ami elég széleskörű és alapos tudást igényel, de nem megcsinálhatatlan és voltaképp csupa olyan dolog van benne, amiket amúgy is tanulunk, mert benne vannak a tananyagban.
A másik az angol, ami leginkább szövegértést jelent - ez az idegen nyelv miatt kicsit talán nehezebb falat, de szerencsére éppen ez Bíbor legerősebb oldala, tehát ezt szívesen is tanulja, nem lesz vele gond. (A belinkelt tesztben éppen egy Shakespeare szövegrészletet kell megérteni, ami amúgy egyébként nem könnyű még az anyanyelvű gyerekeknek sem. De azért ez nem reménytelen.)
Van egy non-verbális teszt, ami amúgy akár egy sima IQ teszt is lehetnek. Érdemes ránézni - az egyes feladatok nem megcsinálhatatlanul nehezek, de rengeteg van belőlük, és csak egy-másfél órája van rá a gyereknek. Iszonyúan pörgős, nem lehet felette sokat elmélkedni. De azért szerintem ezt szívesen csinálgatnák a gyerekek.
Az igazi feketeleves a verbal teszt, ami tényleg durva. Ehhez ugyanis tényleg nagyon jól kell ismerni a nyelvet, mert itt kifejezetten ráhajtanak a különleges jelentésű szavakra, hogy ezekből mennyit ismer a gyerek, tudja-e mit jelentenek. Sok köztük a latin eredetű, amik nekem még mennek - de persze sok más is van, és Bíbornak azért ezek igazi kihívást jelentenének. Szóval kérdés, hogy én mennyire tudok ebben segíteni és az is, hogy ő mennyire szívesen magol idegen szavakat...Mondjuk egyikünknek sem árt, de azért mégis kényes pont.
Ezzel amúgy még nem nyaggattam a gyerekeket, egyelőre anyagokat gyűjtök neten és majd a könyvesboltban is. De mindenképp belevágunk. Persze nem olyan stresszesen - de remélem hatékonyan.

8 Responses so far.

  1. Na Marcsi, ezt a cikket én is olvastam. (DM, ugye?:) A férj szabáyosan pánikrohamot kapott tőle. Ráadásul meglehet, hogy innen kell levezényelnünk a dolgot. Vagy reménykednünk abban, hogy mégis találunk egy olyan comprehensive school-t, ahol nem alázzák agyon a kölköt.

  2. Christine says:

    Hát igen ezt mi is megszivtuk annakidején. Gyerekem első teljesen kitöltött iskola éve ugyanis az ötödik osztály volt. Előtte ugye szinte semmi. A vicc az hogy ennek ellenére jobb lett a tesztje mint az osztálytársai közül soknak. Igaz a grammar school-hoz nem elég. De megnézve a két itteni suli adatait és eredményeit én úgy vélem nincs akkora égbekiáltó különbség. Főleg most hogy látom egy iskola hogy "elitté" váljon ehez mindössze néhány megfelelő szponzor kell. És máris kap egy hangaztos jól csengő nevet. De bellül mind ugyanaz az állatkert. Legalábbis itt nálunk....
    Nekünk a primary után a high school egy arcul csapás volt. Az hogy mélyviz az nem kifejezés és nem is árnyalja eléggé a dolgot. Mindenesetre nagy a különbség a kicsik és a nagyokhoz való hozzá állás között.

  3. Naná, hogy DM - mi más? Már készülök arra, hogy írjak róla, mert lassan Daily Mail függő vagyok. De ti hol tudtok hozzájutni? És mennyiért?

  4. Christine, olvastam már a blogodon néhány sztorit a suliról, de szívesen hallanék még!!!

  5. HajraBlog says:

    Abból a néhány cikkből, amit eddig tőled olvashattam azt tudhattam meg, hogy erőt és gyereket nem kímélve hajtasz, hogy művelt, okos emberkék váljanak belőlük, akár annak árán is, hogy dupla terhet raksz magatokra. Az azért egy kérdés, hogy ha nem vagy benne biztos, hogy még itt lesztek-e egy év múlva, akkor minek azon stresszelni, hogy vajon megütitek-e a megfelelő szintet a grammar schoolhoz szükséges teszten.
    Másrészt biztos vagyok benne, hogy akármilyen suliba is kerültök, ki fogod hozni a maximumot magatokból, ez nem a sulin fog múlni. A te gyerekeid egyetemre fognak menni, akár itt akár otthon fogtok akkor élni.

  6. zsuzsi says:

    Christine, csatlakozom, eg es fold. Mondjuk sztem meg mindig nem magyar kozepiskola szint, de pl h egyaltalan VAN hazifeladat (en az altalanosbol semmire nem emlekszem), ez oriasi kbseg. Enyem 8-os, a hetediket szepen vette, bar az itt sztem amolyan beetetes volt, nagyon kesztyus kezzel bantak veluk. Mi most szivunk, mar csak 2 targybol hajlando hazit irni, meg csinalja a maga is dolgait (programozni tanul konyvbol es nem is rosszul, meg zongorazik, szinten jol, olaszul tanul magan, minek tanulja az iskolai spanyolt? meg ilyenek), minek irjon foldrajzbol bevandorlasi utvonalat vagy minek keszitsen templommakettet (zero kezugyesseg) es nincsenek nagyon erveim, mert csak???
    En mar nem vagyok hajlando az o leckejet megirni. Most varom mikor borul a bili, mar van 2 beirasa. Mondjuk legyen ez az iskola gondja, en probalom ravenni, de nem sok sikerrel.
    Meg added bonuskent kamaszodik is, aaaaah :/

    Marcsi, en belevagnek (itt egyik vizsgan sem kertek a nonverbalt btw, mondjuk nem volt szobeli sem sehol), nem stresszesen, de csinalnam. Artani nem fog az a kis tobblet-tudas akkor sem, ha nem oda megy.

  7. Christine says:

    Marcsi, jó majd próbálok még irni. Csak mostanában olyan lapos vagyok.

    Zsuzsi, itt nálunk időnként kimondottan sok a házi. Egész délután elvan vele a gyerek. De ő megszokta hogy megcsinálja. Viselkedésileg meg ahogy mondtam: tiszta állatkert. Főleg a primary után.

  8. zsuzsi says:

    Lehet, h gyakrabban kellene ide kommentelnem, egesz delutan mindenfele projekteken dolgozott, meg a templombol is lesz valami talan. :)

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...