#Post Title #Post Title #Post Title

Uzsidoboz


Míg Magyarországon a gyerekek döntő többségét befizetik az iskolai ebédre, itt egyáltalán nem különleges, ha valaki otthonról hozza a kaját. A gyerekek majd fele kis uzsidobozzal a kezében megy suliba, amit "lunchbox"-nak hívnak.

Ez a rendszer PKU-s szempontból nagyon jó, hiszen Borsinak eddig is minden nap otthon állítottuk össze a napi menüt. Itt viszont ezzel egyáltalán nem lóg ki a sorból - az ebédlőben egyszerűen odaül a többi lunchboxos közé és előveszi amit vitt. Akár a többiek.
A napi menü megtervezése persze nem valami egyszer feladat. Mert bár isteni kenyeret tudok készíteni, azért a vajas kenyér minden napra meglehetősen unalmas. Hétvégén belekukkantottam a karvastagságú mappába, amit még szeptember elején kaptunk a PKU-s központtól, és ami igazi kincsesbánya, mert mindig találok benne valami izgalmasat. Most például egy kis füzetkét arról, mit is tegyünk a gyerek lunchboxába, hogy ne legyen uncsi.

Először is azt ajánlják, hogy tegyük a kenyeret magát izgalmassá - például ne mindig cipót készítsünk, legyen néha kenyérrudacska (grissini), zsömle, tortilla, pizza, pitta formájú a kenyér. Fűszerezzük bátran paradicsommal, hagymával, olajbogyóval magát a tésztát, és így máris újfajta ételt kapunk.
De ha ragaszkodunk a hagyományos szendvicshez, íme néhány variáció a töltelékre:
- apróra vágott alma, datolya és méz
- saláta zöldség és saláta krém turmixolva
- banánpüré és datolya vagy mazsola
- alacsony fehérjetartalmú majonéz apróra vágott zellerrel
- apróra vágott ananász és apróra vágott nyers répa
- cikória és szeletelt paradicsom
- vegyes saláta és gyöngyhagyma
- szeletelt banán és málnadzsem
- cékla
- zöldséges fasírt mustárral, majonézzel, ketchuppal
- maradék vegyeszöldség levesből
- alacsony fehérjetartalmú csokikrém (pl.Tesco)
- káposztasaláta uborkával

A felsorolás természetesen bármeddig folytatható és nem PKU-s szendvicsbe is nyugodtan ki lehet próbálni. A siker érdekében fontos, hogy a vaj, amit esetleg aláteszünk nagyon puha legyen, mert a kemény vaj alatt a PKU-s kenyér könnyen szétesik, és ha nagyon kedvesek a hozzávalók akkor érdemes pár percre bedugni a szendvics sütőbe, akkor olyan kellemesen összeragad és még gusztább is lesz.
Az is jó megoldás, ha külön csomagolja az ember a kenyérkét és külön kis edénybe a mártogatós szószokat - gombásat, paradicsomosat, olajbogyósat, zellereset, karfiolosat, répásat. Ezek ízét fűszerezéssel lehet megbolondítani - fokhagyma, hagyma, curry, ecet.

Az is nagyon jó, ha az ember különféle salátákat tesz az uzsicsomagba, mint például:
- karfiol apróra vágott mentával és naranccsal
- főt krumpli (számolva!) uborkával és újhagyma
- enyhén párolt karfiol petrezselyemmel és újhagymával
- répa és nyers zeller kevés (számolt) zöldborsóval
- apróra vágott alma, zeller, káposzta és menta
- grapefruit, narancs és vízitorma
- apróra vágott káposzta torzsa és ananász
- tésztasaláta alacsony fehérjetartalmú majonézzel és vegyes zöldséggel
- káposztasaláta - apróra vágott káposztából, répából, zellerből és almából, alacsony fehérjetartalmú majonézzel
- zellersaláta almával és alacsony fehérjetartalmú majonézzel

És hogy Borsi mit eszik ezek közül? Természetesen csak vajas kenyeret, esetleg lekvárosat vagy csokikrémeset. Őt aztán nem zavarja az egyhangú táplálkozás. Bár be kell vallanom, hogy mostanság azért feszegetem a korlátait, igaz, elsősorban édességek tekintetében hajlandó új ízeket kipróbálni. Nagy kedvenc most a PKU-s sajttorta, ami természetesen nem igazi krémsajtból készül, és akár túrótortának is mondhatnánk. És olyan finom, hogy még Bíbor is megkóstolta, aki pedig alapból elutasítja a PKU-s kajákat.
Nem túl gyors recept, viszont sok lesz belőle, és nagyon jól fagyasztható. Ezért én apró kis műanyag edényekbe rakom, és egyet-egyet kap belőle az uzsidobozba. Reggel kiveszem, ebédre épp jó a hőmérséklete és ehető.

A PKU-s sajttorta receptje:
Először is a sajttorta krémjét kell összeállítani, a legjobb már előző este, mert sokat kell állnia:
- 600 gramm alacsony fehérjetartalmú tej
- 190 gramm vaj
- 90 gramm keményítő
- 130 gramm cukor
- 60 milligramm frissen facsart citromlé
Először csak az első három hozzávalóra lesz szükség. A tejet, a vajat és a keményítőt tegyük fazékba és gyenge tűzön egy habverővel kavargassuk míg be nem sűrűsödik. Amikor már pudingszerűen sűrű, le kell venni a tűzről és bele kell tenni egy nagyobb műanyag edénybe. Kézi habverővel 30-40 másodpercig át kell keverni, míg nem lesz lágy és krémes. Ha kihűlt hűtőbe kell rakni legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egész éjszakára ott maradhat. Ennek végeztével meglehetősen szilárd állaga lesz.
Ezután kell elkészíteni a kekszalapot, de bevallom én nem sütöttem hozzá kekszet és így is nagyon jó lett. Az én módszerem, hogy veszek 25 deka akármilyen alacsony PKU-sok számára fogyasztható kekszet, alaposan összedarálom a turmixgépben 6 deka vajjal. Ez a massza aztán nagyszerű alap. Egyszerűen bele kell nyomkodni a tortaforma aljába vagy ahogy én csináltam, kisebb zárható műanyag edényekbe. (Persze sütni is lehet valami alapot, ha nincs otthon épp keksz: 6 deka vaj, 14 deka liszt, 5 deka cukor és 1 tojáspótlót jól össze kell keverni, pár órára hűtőbe rakni, majd tortaforma aljára rakni és kisütni olyan 7 perc alatt, és ha kihűlt, lehet is rátenni a sajtkrémet.)
Szóval ha eltelt pár óra és a krémecskénk kihűlt, újra át kell keverni a haberővel, hogy levegős legyen, erre 2-3 perc elegendő. Közben hozzá lehet adni adni a cukrot és a citromot. Ezután már lehet is rakni a kekszekre. Szépen el kell simítani a tetejét és vissza kell tenni a hűtőbe újabb 3-4 órára.
Végül rá kell rakni pár szem málnát, vagy szedret, epret, mandarint ízlés szerint és máris fogyasztható. Vagy készíthet az ember zselés gyümölcskrémet a tetejére. Ehhez kell:
- 150 gramm gyümölcs
- 35 gramm kristálycukor
- 2 evőkanál keményítő
- 2 evőkanál víz
Tedd a gyümölcsöt egy kisebb serpenyőbe, add hozzá a cukrot és alacsony hőfokon melegítsd pár percig, míg levet ereszt. Eközben tedd a keményítőt egy pohárba és keverd el vízzel míg csomómentes nem lesz. Ezután öntsd rá a gyümölcsre és addig főzd, míg meg nem keményedik kissé. Ezután vedd le a tűzről és hagyd kihűlni - hidegen öntsd a torta tetejére!

2 Responses so far.

  1. Névtelen says:

    Szia Marcsi!
    Szuper ez a recept!!A receptbe vaj helyett jó a margarin is vagy mindenképpen vaj kell bele?
    Egyébként Athéna a mai napig válogatós, szereti a régi megszokott ízeket, nem igazán szereti az újdonságokat.De ezt a receptet mindenképpen kipróbálom.Ami megmarad azt a Dorián úgyis megeszi :)))

  2. Hú, most megfogtál! Én vajjal csináltam, mert ezt írta a recept, margarinnal még nem próbáltam. Mindenképp írd meg, hogy sikerült! Nagyon kíváncsi vagyok!!!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...