#Post Title #Post Title #Post Title

Hány kiló volt VIII. Henrik?

VIII. Henrik tagadhatatlanul Anglia leghíresebb történelmi személyisége. Ő azt hitte, hogy költészete, építkezései vagy az általa vívott háborúk teszik majd hallhatatlanná a nevét - de persze egy dolog miatt emlegetjük ma is a nevét: mert hat felesége volt.

Hetek óta a Tudorok című sorozatot nézem. Ez annak idején a magyar tévében nem bűvölt el igazán, de itt, ahol körbevesznek minket a Tudor korabeli kastélyok, emlékek már sokkal izgalmasabb a film. VIII. Henrik pedig érdekes, furcsa figura, és az egész angol történelem legjobban eladható terméke - van belőle maci, vonalzó, kártyajáték, kirakó, bögre szinte minden nagyobb szuvenírboltban. És miért is állnék ellen neki? Elbűvölő, romantikus uralkodó. Igen, romantikus. Hiszen egész halálig hitt a szerelemben, a legtöbb feleségét azért vette el, mert szerette, és nem a dinasztikus és egyéb politikai érdekeket nézte. Az, hogy ezek a házasságok hogyan sikerültek és miért lettek ilyen szerencsétlenek, már más kérdés. Ahány film, könyv, mind másként magyarázza a tényt, hogyan lett a csinos, jóképű hercegből kövér, szomorú öregember. Árulás, csalás, érdekemberek százai vették körbe - igaz barátja nem volt. A nők, azok is megcsalták és kijátszották. És ne feledjük a soha nem gyógyuló fekélyt a lábán és a folyamatos fájdalmat. És persze a fiúörökös utáni heves vágyát. Igen, ez mind ő volt, de ennél még annyival több!
Ha akarom, akkor a sztori nem más, mint furcsa, vicces anekdoták gyűjteménye, ahogyan a Horrible History sorozat egyik könyvében van, amelynek címe: "VIII. Henrik darabolós kézikönyve". Igen, ebből is lehet tanulni, hiszen az igazán zaftos és durva részek minden filmből kimaradnak - én például nem tudtam, hogy Boleyn Annának hat ujja volt és hogy ez volt a bukásának egyik oka. Ilyen testi hibával könnyű volt ráfogni, hogy boszorkány. És azt sem tudtam, hogy koronázása idején már mindenórás terhes volt, és képtelen volt órákon át parancsolni a hólyagjának, ezért hát a hosszú szertartás alatt egy udvarhölgye a szoknyája alá bújt egy éjjeliedénnyel, így ha kellett neki, nyugodtan csorgathatott. És hogy a király halála előtt már 180 kilót nyomott, azon az se sokat segít, hogy korának egyik legmagasabb férfiúja volt - 180 centi.
Nézem a sorozatot, és végre helyére kerülnek a nevek - ki volt Cromwell, melyik feleség miért halt meg, ki volt épp a pápa és miért háborúzott annyit szegény Henrik. Persze az ember minden jó sorozatba bele tud szeretni és pár rész után ismerősként üdvözli a szereplőket, de mennyivel jobb érzés, hogy nem a Született feleségek bonyolult családi viszonyaiban kell vájkálnom, hanem azért érzem, hogy nemcsak szórakozok, de valós tudáshoz is jutok. (Alig várom már a BBC új, Borgiák című sorozatát, az is bonyolult família, és évek óta próbálom memorizálni, hogy ki kinek a rokona.)
És hogy ez a tudás mennyire hasznos, az akkor derül ki, ha az ember végre odajut az eredeti helyszínekhez - mint például a Sudeley kastélyhoz, ahol Cathrine Parr, az utolsó feleség töltötte öreg napjait, miután Henrik meghalt, és ő hozzáment ifjúkori szerelméhez és 35 évesen még egy kislányt is szült. gyereket is szült neki. (Sajnos pár héttel később gyermekágyban meghalt.)
A kastély persze csodaszép, milyen is lenne. Karbantartják ezeket a történelmi emlékeket errefelé, és persze meg is kérik az árát. Ritkaság, ha családi jegyet 15 ezer Ft alatt tudunk megvenni, de tény, hogy ezért a pénzért elárasztanak minket a gyönyörűségekkel. A kastély már ezer éve áll, és gyönyörűen rendberakott szobáiban ott van VIII. Henrik az összes feleségével. Mindegyik mellett volt valami olyan tény, amitől hanyatt estek a lányok - mondjuk, hogy a királynők ruháját soha nem mosták, mert olyan vastag anyagból készült, hogy lehetetlen lett volna kiszárítani, ezért hát kicsit büdösek voltak. Hogy ezt ellensúlyozzák, fűszereszacskókat hordtak a ruhájuk alatt - és persze meg is lehetett szagolni, hogy milyen volt ezeknek az illata. Imádom amúgy, amikor ilyen kézzel fogható a történelem, mert ezek azok az apróságok, amikkel egy gyerek figyelmét is fel lehet kelteni. (Nem is szólva a felnőttekéről) És persze bútorok, festmények, porcelánok könyvtárszoba és fogadóterem - minden, ami összegyűlt az évek alatt
De amire mindig emlékezni fogok, az a kert. Nem tudom hogy van ez, de ezek az angol kastélykertek elképesztően rendben vannak tartva. Ott a Knot Garden például, ami a ház belső kertjében volt látható és ahol az alacsony sövényt bonyolult Tudor korabeli hímzésmintára alakították, középen arab mintájú szökőkúttal, és szépen el is mondták, hogy minek is a szimbóluma a csomó (természetesen a szerelemé.)
Vagy a hatalmas fácánoskert, ahol olyan 20-30-féle számomra teljesen ismeretlen színpompás fácán élt és jópárat nem is őriztek ketrecben (Kisbende teljes extázisba jött tőlük, és jól megkergette őket, de szerencsére a madaraknak volt eszük és nem negedték közel magukhoz). A lányok a hatalmas fallá nőtt sövényt imádták, ahol legalább egy órán át szaladgáltak és bújócskáztak.
A legnagyobb lelkesedés természetesen a favárat övezte, amit a kastélykert végében találtunk - és ahol meglepő módon teljesen egyedül voltunk. Minden a miénk volt - elképesztően nagy, többtornyos épület volt ez, ahol nyugodtan lehetett várúrnőset játszani, és ahonnan alig lehetett elcsalni a lányokat a kocsiba.
VIII. Henriket pedig szeretjük, még akkor is, ha két feleségét kivégeztette. A lányok nem győznek betelni a róla szóló mesékkel - és a sok film, könyv annyi tudással látott el, hogy simán végig tudtam mesélni az egyórás kocsiutat. Ami most azért is volt hasznos, mert sikerült elterelni Bíbor figyelmét arról a tényről, hogy ő valójában rosszul érzi magát a kocsiban és hányingere van.

14 Responses so far.

  1. mariann says:

    Szia!
    Amerikaban mar lement a Borgiak, innen le tudod tolteni, ha erdekel:http://www.oneddl.com/?s=borgias
    Tudod, hogy egy reszet Magyarorszagon forgattak?
    Tavaly nyaron volt a Ken Follett Katedralisabol keszult sorozat, nem tudom, azt lattad-e?
    Csak a tortenelem miatt:)

  2. sarolka says:

    A kosztümös, történelmi sorozatokat én is nagyon szeretem, a Tudorokat letöltötte a férjem már egy jó ideje, de amikor én sorozatokat szoktam nézni - vasalás közben - arra a nyelvezete miatt nekem nem volt jó. Sokkal jobban oda kell koncentrálnom. :-) Viszont nem tudom a Rómát láttad-e, HBO-n ment, nekem az is nagyon tetszett. A Borgiákat már tölti is a férjem. :-D

  3. Névtelen says:

    Szia Marcsi! :)

    Szegről-végről (avagy a sütőstúdiókról) ismerjük egymást, Hacsek Gábor lánya vagyok. A kezdetektől figyelemmel kísértem a blogodat, mert véletlenül én is akkortájt indultam el a nagy külföldi világ felé, mint ti (júliusban iratkoztam be az egyetemre, októberben kezdődött a félév). Sokáig azok voltak a kedvenc bejegyzéseim, ahol a lányaid első iskolai élményeiről írtál, mert én is valami hasonlót éltem át az egyetemen, csak én németül :) Most azonban ez varázsolt el leginkább, mert én is imádom a régi, letűnt korok furcsaságait, és öröm volt olvasni a királynék ruhájáról vagy Boleyn Anna hat ujjáról (az éjjeliedényt inkább nem képzelném el)... Igaz, hogy a történelmi személyiségek közül mindig azok a legpopulárisabbak, akiknek valami véres esemény fűződik a nevéhez, de én pont az ilyeneknek szeretek leginkább "mögénézni", megismerni a hátteret, a korabeli világot és a gyakran félreértett, felületesen ismert személyeket. Jó látni, hogy erre Angliában is van igény :) Remélem, tovább maradtok a tervezett egy évnél, mert a te leírásodból Anglia nagyon színes, különleges, emberbarát helynek tűnik, amiről szívesen olvasnék még, amíg csak lehet! :)

    Sziasztok,
    Zsófi

  4. Vigyázat, Mariann linkjéről nekem egy olyan trójai vírus lopakodott a gépemre, hogy tegnap egész nap vírusírtott a férjem! Vigyázzatok lányok! Nektek nem volt ilyen élményetek ezzel a site-tal????

  5. Szia Zsófi! Nem csak szegről végről emlékszem rád, hanem nagyon is! Mit tanulsz Ausztriában? Szereted? Írj majd egy kicsit az élményeidről, nagyon kíváncsi vagyok! Blogod nincs? :-)
    Angliában amúgy nagyon élő a történelem, eszméletlen helyekre lehet eljutni és mindenütt nagyon felhasználó-gyerek-családbarát az összes kiállítás. A csajok meg persze, hogy imádják! van ám még a tarsolyomban néhány jó kis angol törimese, ha érdekli az olvasóimat...

  6. Névtelen says:

    :)
    "Társadalmi és kulturális antropológia", tudom, hogy furcsán hangzik, de nagyon érdekes és összetett tudomány, egyfajta határterület a bölcsész- és társadalomtudományok között. Még eléggé új és nem túl ismert, de pont ez benne az izgalmas.

    Jaj, nagyon sokat tudnék mesélni az élményeimről, többet is, mint amennyit össze tudtam volna foglalni egy blogban... a lényeg talán annyi, hogy itt teljesen máshogy megy az oktatás, mint otthon. A tantárgyak kevésbé épülnek egymásra, bármeddig elhúzható a képzés (furcsa, de arra találták ki, hogy egyetem mellett dolgozhass, szülhess, tanulhass akár 3-4 szakon is egymás mellett), és mindenkit felvesznek. Más kérdés, hogy sokan abbahagyják, mert nem könnyű. Én a második vizsgaidőszakomra készülök, de már most érzem, hogy nehéz lesz, pedig még van egy hónap. Ja, és a vizsgák sem úgy vannak, hogy van egy vizsgaIDŐSZAK, amikor te döntöd el, mikor mész... nem, a tanárok jelölik ki a napot, és felkínálnak további 2 vagy 3 időpontot, ha nem sikerült elsőre vagy ha nem tudtál elmenni.

    De mégis annyira tetszik, olyan emberbarát, és itt is sokféle kultúra találkozik (főleg a mi szakunkon). Nagy közösség nincs, de mégis lehet barátokra találni. Nagyon szeretem, és nagyon boldog vagyok, hogy ez megadatott nekem! Most megyek is vissza tanulni ;)

    Zsófi

  7. mariann says:

    Szia, Marcsi, bocsanat, en mar nagyon reg hasznalom ezt az oldalt, de meg soha nem tortent ilyesmi:(
    Igaz, van NOD a gepemen, de gondolom, nektek is van valami virusirtotok?
    Megegyszer bocs, en meg nem eszleltem eddig ilyet:(

  8. mariann says:

    Most megneztem ujbol az oldalt, en mindig a rapidshare-t valasztom, mert ahhoz van elofizetesem, elkepzelheto, hogy valamelyik masik fajta okozza, fogalmam sincs.
    De itt is megvan, ez egy magyar oldal:http://sorozatokingyen.org/node/623

  9. Én már nem merek semmi ilyesmire ránézni :-((( Azóta újra vírusos lett a gépünk, de most annyira, hogy nem is sikerült itthon megreparálni és el kellett vinni szervízbe. Most a laptopon pöntygök és a férjem szigorúan megtiltotta, hogy új lapokat nézegessek, mert ha ez is bedől, nem fog tudni dolgozni. :-((((
    Azt hiszem inkább megveszem a Borgiákat DVD-n, hacsak valaki nem írja ki nekem DVD-re és küldi el... :-))))

  10. mariann says:

    En szivesen kiirom es elkuldom, ugyis picit hibasnak erzem magam a virus miatt:)
    Ird meg a levelcimeteket feszbukon, vagy az emailcimemre:
    ms.szell@gmail.com

  11. Mariann, ne érezd magad rosszul, vagy hibásnak! Egyáltalán nem biztos, hogy ez a honlap volt a hunyó, pláne, hogy senki más nem nyalt be semmi mást onnan, simán lehet véletlen egybeesés is, csak én már nem merem újra megpróbálni.
    Az menjen inkább a p.csába, aki vírusokat ír, be kéne az ilyen vicces kedvű idiótákat varrn a dutyiba pár évre, hátha elmegy a humorérzékük. :-((((

  12. sarolka says:

    Marcsi, ha tudsz várni augusztusig a Borgiákra, akkor felírom neked és ha már valahol a közelben leszünk összefutunk és odaadom, cserébe a sok hasznos tanácsért és infóért, amit kaptam tőled. :-) Na, mit szólsz??? :-)

  13. Szia Sarolka! Augusztusban biztos nem tudunk találkozni, mi pont akkor megyünk haza Magyarországra.

  14. Mariann, ha nem gond akkor nagyon örülnék a Borgiáknak. :-) Felirat van rajta? (Azért ezek a történelmi filmek azzal egyszerűbbek nekem...) Amúgy néztem az amazonon, még nem lehet megvenni a DVD-t, csak előrendelni. :-(((

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...