#Post Title #Post Title #Post Title

Matek reloaded


Éveken át visszatérő rémálmom volt, hogy matek érettségire kell mennem. Felébredve mindig megnyugodtam, hogy én már érettségizett komoly egyetemista (később egyetemet végzett ember) vagyok. És soha többé nem kell matekot tanulnom. Pláne nem vizsgáznom belőle. Ez az álláspont ma megdőlt, mert ma KS2 vizsgát tettem matekból. Húsz évvel az érettségi után...

Sokféle forgatókönyv volt a fejemben, hogy mi mindent fogok csinálni, tanulni ha majd Angliába jövök. De azt egészen biztosan állíthatom, hogy matek nem szerepelt a terveim között. Amikor a lányok sulija meghirdette a szülői matektanfolyamot, csakis azért mentem el, hogy megismerhessem a többi szülőt. Az is tetszett, hogy Bende ezalatt a bölcsiben lehet, gondoltam neki is hasznos lesz egy kis angolozás minden héten, a matek szaknyelvet amúgy se nagyon tudom angolul, szóval jól fog ez jönni.
Ez a matek dolog azonban lassan túlnőtt magán, és hamarosan azt vettem észre, hogy kifejezetten örömmel megyek a suliba, sokféle hasznos dolgot megtudtam, hogyan is segíthetem a saját gyerekeimet, hogyan magyarázhatom el nekik, amit nem értenek. Mert ez bizony külön tudomány. De ami a leginkább meglepett, hogy kiderült, örömmel is lehet tanulni ezt a fránya matekot és legnagyobb döbbenetemre én lettem a csoport élmatekosa. Igen, a legjobb! Ez már biztos, mert mindenki más KS1 vizsgát tett és én egyedül próbálkoztam meg a KS2-vel. (Mondjuk a merítés főleg csadros htb anyukákban merül ki, tehát nem valami nagy kunszt őket lenyomni, de tekintve, hogy én még soha nem voltam élmatekos, engedtessék meg nekem az öröm.)
Azt nem mondom, hogy sok újat tanulok ezeken az órákon. Ez a KS2 szint az itteni 11 évesek záróvizsgája, ami a felnőttek vizsgáján annyival nehezebb, hogy nagyobb számokat kell fejben (papíron) mozgatni, és a 40 kérdésre mindössze 75 perc van. Ami azért azt jelenti, hogy bele kell húzni, nincs idő tötymörögni és átgondolgatni. Ráadásul nem szabad számológépet használni, ami azért elég fura, mert évek óta nem szoroztam vagy osztottam papíron.
Hosszú ideje készülünk már erre a vizsgára, egyrészt rengeteget tanulva a matek-szaknyelvből, de van újdonság is - pl. otthon mi nem tanultunk statisztikát (mean, mode, range - mond valamit???) és táblázatot, adatkezelést sem (hogy hányféle chart van, te jó isten!!!) Itt meg már egészen pici kortól foglalkoznak vele, már Borsi is kapott olyan feladatot, hogy csináljon táblázatot arról, hogy a családban ki, milyen gyümölcsöt szeret...
Szóval ma megküzdöttem a nagy mumussal, és megcsináltam a tesztet. Az eredmény ugyan csak 3-4 hét múlva érkezik meg, de mivel a múlt heti próbatesztem is sikeres lett, valószínű, hogy ezen is átmegyek. És akkor hivatalos oklevelet is kapok róla, amit ugyan még nem tudom, hogy mire lehet használni, és mihez jó, de a tanárunk állította, hogy a munkakeresésnél nagyon hasznos lesz. Mondjuk az elég vicces, ha ez többet ér minden diplomámnál, de amilyenek az angolok, még azt is el tudom képzelni. Mert hát azért a magyar nyelvű diplomámmal sokat nem kezdhetek, ezt meg legalább tudják, hogy micsoda. :-)
Ha valakit érdekel, hogy milyen feladatok vannak, gondoltam begépelek öt példát (angolul persze, hiszen csak így van értelme...) Ezt elvileg tíz perc alatt kell megcsinálni. Számológép nélkül - ám szótár használata megengedett.
A megoldásokat kommentbe várom! :-)

(Sajnos most megint nem működik a scanner, így csak az ábra nélküliekből tudok keresgélni, de ha valakit fellelkesített a téma, üsse be a gugliba, hogy "adult numeracy, KS2 és egy csomót talál.)

TEST
1. In last year's race, there were thirty-five thousand runners. They used 0.7 million bottles of water total. The organiser allows the same number ot bottles per runner this year. How many bottles of water per runner does she allow?
A - 2
B - 20
C - 200
D - 2000

2. The organiser wants to set up 900 toilets for the race. She plans to put 118 toilets at the start and 106 at the end. She divides the rest equally between the 13 stops along the route. How many toilets need to be set up at each toilet stop?
A - 49
B - 50
C - 52
D - 55

3. The diameter of the millstone is 30 inches. 2 inches is approximately 5 centimeters. What is the approximate diameter of the mill stone in centimetres?

A - 12 cm
B - 65 cm
C - 75 cm
D - 90 cm

4. The mill grind 450 kilograms of wheat per hour. The farmer harvests 4 tonnes of wheat from one field. One tonne is equal to 1000 kilogramms. Which calculation shows the number of hours it takes to grind this wheat?

A - 4 X 1000
---------
450

B - 450 x 1000
----------
4

C - 450 x 4
--------
1000

D - 450
---------
4 x 1000

5. The United States of America is the biggst user of oil in the world. In 2005 it used 20 millions barrels per day. It prodiced 8 millions barrels per day and imported the rest. What was the ratio of he amout of oil it produced to the amount of oil it imported?

A - 2:3
B - 2:5
C - 3:2
D - 3:5

7 Responses so far.

  1. Unknown says:

    1B, 2C, 3C, 4A, 5A

  2. Püff... ez kész. Megcsináltam!

  3. B, C, C, A, B

    Hm, fent van egy rossz megoldás :-(

    De tényleg nem volt egyszerű!!! Gratula!

  4. Hella, gratulálok! :-) Te csináltad meg jól!!!

  5. Unknown says:

    Köszi Marcsi! Nem volt hiába a matek szigorlat :D

  6. Nem tudom, hová tűnt az előző két bejegyzés, mindenesetre most megerősítem: Hella eredménye tökéletes! Ráadásul milyen gyors volt!!! :-)))

  7. Unknown says:

    Köszi :) Gyúrtam rá. :D

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...