#Post Title #Post Title #Post Title

Házifeladat - és szorgalmik


Néha nagyon nehéz ésszel felfogni azt a fejlődést, ami körülvesz minket. Az én apám még a falusi kis iskolában palatáblára írta a leckéjét. A mi generációnk ugyebár papírra. A lányaim pedig mostantól interneten kapják meg a leckét és online kell beküldeniük. Legalábbis ameddig Angliában vagyunk.

Persze be kell vallanom, az online leckeírás még itt Angliában sem általános, Coventryben a mi sulink az első, amelyik ezt bevezeti, hivatalosan itt is csak a jövő évtől - de olyan tesztjelleggel már most bevezették, hogy lássák, mennyire megy ez a családoknak. Mert hát ehhez azért kevés a jószándék, kell pénz is számítógépre, netre. Aki ezt nem tudja megoldani, az a suliban ülhet a gép mellé és ott kell megcsinálnia a leckét. Papíron már nem kapnak semmit. (A lányok azt mesélték amúgy, hogy alig 1-2 olyan gyerek van, aki otthon nem tudja ezt megoldani.)
Olyan vagyok most, mint a mesebeli király. Sírok és nevetek is egyben. Persze, hogy jó, hogy megtanulják használni a számítógépet, ráadásul okos dolgokat csinálnak rajtan - de kicsit sajnálom is, hogy a képernyő elé kényszerülnek, mert ez azt is jelenti, hogy elveszítettük a csatát, amit azért vívtunk jó ideje, hogy minél kevesebb időt töltsenek a gép előtt. Hiszen a lecke "muszáj" dolog, de aztán már pihenésképp azt is muszáj megengednem, hogy kicsit játszhassanak is, mondjuk a barbie.com-on, vagy más gyerekeknek készült oldalon, esetleg letölthessenek pár dalt vagy filmrészletet a youtube-ról, és kész, már el is ment az egész délután anélkül, hogy kimentünk volna a parkba.
Persze azért azt be kell vallanom, hogy ez a leckés oldal nagyon jól fel van építve és kifejezetten gyerekbarát. Úgy kezdik, hogy ki kell választaniuk a tárgyat, amit meg akarnak csinálni, és a játékot, amelynek keretében ezt szeretnék megcsinálni. Alapból olyan 10-20 játék közül választhatnak, de minél több feladatot megcsinálnak, annál több pontot érnek el és a pontokért vehetnek játékokat. Van egy csomó fiús játék is, lövöldözős, szörnyes, autós - de én inkább a lányosokról tudok beszámolni.
Ott öltöztetős, sminkelős játékok vannak. Egy házifeladat úgy néz ki, hogy van mondjuk 10 matekpélda. A gyerek megcsinál egy matekpéldát (nem mind feleletválasztós, van amikor tényleg be kell írni a megoldást) és ha ez megvan, akkor mondjuk kiválaszthatja a modell-baba haját. Ha jó megoldást ütött be, akkor mondjuk öt haj közül választhat, ha rosszat, akkor csak háromból. Tehát nagyon is érdekelt benne, hogy jó választ adjon. És így tovább az összes kérdés után van egy pici játék - szemszín, ruha, cipő, öv, táska kiválasztására van lehetőség. Vagy mondjuk egy arcot sminkelhet ki különbözőféleképpen.
Ha pedig nincs lecke, akkor is vannak benne afféle "szorgalmi" feladatok, amikkel szórakozhat, legyen az matek, biosz, töri vagy akármi más. Az még nem egészen világos, hogy a kézírást hogyan fogja majd ellenőrizni a tanár, de végül is lehet, hogy ez ma már nem is olyan fontos. Simán ellehet valaki manapság éveken át anélkül, hogy egy betűt is leírna.
Az a helyzet sajnos, hogy a net telis tele van jobbnál jobb cuccokkal, amiktől szinte lehetetlen visszatartani a gyereket.
Már írtam arról, hogy a Mathletics website-ján mennyi sokat tudtak a csajok tanulni. Igen, erre elő kell fizetni, de szerintem nagyon megéri! Millió feladat, nagyon izgalmas, versenyzési lehetőség más országok tanulóival és közben folyamatos jutalmak.
Olvasástanulásban az Oxford Tree oldala a verhetetlen, ugyanis Anglia legtöbb iskolájában ezekkel a könyvekkel tanítják olvasni a gyerekeket. Minden évfolyamnak más és más nehézségi fokkal van, és nhagyon sokat felraktak hangoskönyv formájában is, teljesen ingyen! Itt ugyanis az a szokás, hogy minden gyerek maga választja ki azt az olvasmányt, ami érdekli. Azt hazaviszi, elolvassa és a tanár szép egyesével meghallgatja őket amikor visszaviszik. Az én lányaim imádják a karaktereket!
A British Council oldalán is érdemes körülnézni, mert rengeteg hangos mese van, kifejezetten nyelvtanító játékok, nyomtatható feladatlapok, kártyák. Órákon át lehet böngészni rajta. British Council
És ha valaki kifejezetten angol iskolai feladatokat keres, akkor a Woodland Junior School oldalán nézzen körbe, mert millió játék-feladat van összegyűjtve rajta, természetesen ingyen.

2 Responses so far.

  1. medei ágota says:

    Kedves Marcsi, köszönöm az oldalakat szeritem nagyon hasznosak lesznek. MI már a magyar vizsgákkal végeztünk, most az angolra akarok összpontositani. Kérhetnék egy elérhetőséget, ahol a magyar vizsga tapasztalatait megoszhatom veled. az email agota.medei@kabelnet.hu üdv Medei Ágota

  2. Jajj Ágota, nagyon örülnék neki! A profilomban ott az emilcímem, nagyon várom, mit fogsz írni!!!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...