#Post Title #Post Title #Post Title

Hajat szárítani tilos


Bíbor iskolai élete új fejezetbe lépett. Mostantól egészen a nyári szünetig ötödikes lett idén, ami annyit jelent, hogy a suli minden héten úszni viszi őket. Én meg csak kapkodom a fejem, merthogy ezek az angolok...

Már az furcsa volt kicsit, hogy közölték, egyrészes fürdőruha kell. Mivel nekünk csak kétrészesek voltak, így vehettünk egy újat, de nem baj, hát végülis értem én, ezek itten már lassan tinikorba lépnek, tényleg ciki, ha félrecsúszik az a melltartó, ne borzoljuk a kisfiúk idegeit. Bíbor felvetette, hogy néhány osztálytársnője burkinit fog hordani (ez egész testet takaró fürdőruha, amit főleg iszlám nők hordanak a strandon csador helyett) és hogy az milyen érdekes, de mielőtt beleélte volna magát az izgalmas új ruhadarabba, közöltem, szó se lehet róla. Kap egy szép úszódresszet és kész. A középhaladók közé osztották be, ami korrekt - mert fenn tud ugyan maradni a vízen, de minden egyes lélegzetvételnél megáll és leteszi a lábát, ami azért az olimpiai medencében nem hasznos dolog. Merthogy ők abban tanulnak úszni, aminek már az eleje is olyan mély, hogy Bíbornak csak a lábujjhegye ér le. 1-2 gyerek van csak amúgy, aki nála jobban tud úszni, de ők eddig is jártak úszni. Az osztály nagy része meg egyáltalán semmiféle úszástapasztalattal nem rendelkezik, sokan most voltak először medencében. (Mondom én, hogy a szegénynegyedben lakunk... :-)
Ez még nem túl érdekes, annál inkább az, hogy Bíbor már előre közölte, megmondták nekik, hogy vannak ugyan hajszárítók az öltözőben, de nekik azt tilos használni. Mire én kicsit pillogtam, de úgy ítéltem, hogy a gyerek minden bizonnyal félreértett valamit. (Pedig tudhattam volna, hogy nem.) Errefelé ugyanis most épp tél van és bár nem olyan kemény fagyokkal, mint Magyarországon, de azért reggelente 1-2 fok, és délben se megy 6-8 fölé. És emlékszem, amikor oviban, suliban a gyerekek úszni mentek, jól jött az önkéntes és ráérős anyukák segítsége is, mert míg minden kislány hosszú fürtjeit szárazra fújtuk, az minimálisan is fél óra volt. És igen, hallottam én már mástól is, hogy az angoloknak ez nem olyan kardinális kérdés - de hogy tilos???
Márpedig tilos. Azzal indokolják, hogy busszal viszik-hozzák a gyerekeket, és az az 1-1 perc, amit az utcán töltenek, nem oszt, nem szoroz. Viszont ha nekilátnának hajat szárítani, akkor azzal rengeteg hasznos idő menne el. A hajak meg majd megszáradnak maguktól is. Ettől mondjuk az én anyai szemem nagyon is kerekedik, mert szerintem egy hosszú hajú kislány haja hosszú ideig szárad, és azalatt bizony nedves a háta és a pulcsija is, szóval kicsit se tetszik az ötlet, de nincs mit tenni. Itt ez a szokás, mi meg alkalmazkodunk hozzá.
És tény - errefelé se halnak meg a gyerekek a vizes haj miatt, és az enyém se lett beteg. Ok, a haja ettől még kihullhat, de erre most én még esélyesebb vagyok, mert amikor megkérdeztem, hogy azért a sapiját felvette-e, angyali mosollyal közölte, hogy eszébe se jutott magával vinni az uszodába...
Az egész úszással különben is az a legnagyobb baj, hogy csak Bíbor mehet, Borsi meg nem, márpedig ő is szeretne. Ki is nézett egy itthon kallódó prospektusban egy csütörtök délutáni időpontot, amikor a közeli sportközpontban van úszás, és közölte az apjával, hogy mehetnének együtt, és amíg apa úszik, addig ő meg tanulna. (Döbbenetes önálló néha ez a gyerek...) Ez az álma azonban nem biztos, hogy megvalósul, mert úgy tűnik, hogy már nem csak hétfőn és kedden van délutáni különórájuk, de ma kipróbálták a balettot is, és az is tetszett nekik. Na nem azért, mert balettozni akarnak, hanem azért, mert ez is kell a korihoz, hogy hajlékonyak legyenek és meg tudjanak csinálni mindenféle kunsztot a jégen, különös tekintettel a magasra emelt lábbal történő pörgésekre. Az egyetlen jó benne nekünk, szülőknek, hogy sikerült apát is bevonni. Nem, ő nem balettozik. Ő addig a szomszédos teremben gyúr.
Viszont miután hazaérnek már nem akarom elvenni az összes játékidejüket, tehát egyelőre úgy tűnik, hétfő-kedd-szerdán ugrik a tanulás. Több napot már nem áldozhatunk be.

8 Responses so far.

  1. Christine says:

    Igen ez az angol "gyerektartás". Mintha csak legalábbis marhákat nevelnének nem pedig gyerekeket. Ridegtartás a köbön. A vizes fejes úszásból való hazajövésnél én csak azt szeretem jobban mikor torna óra cimén két órát fagyoskodnak kint minusz 3-5 fokban rövidnadrágban és pólóban. És nem csak az én fázós gyerekem fagy meg, hanem a többi is. Márk pont múlt pénteken fagyott agyon. De mesélte hogy pl. a barátjának ő vette le a cipőjét mert az a szerencsétlen nem tudta mozgatni az ujjait. Hát igy megy ez itt...és az én fiam emiatt rengeteget beteg.

  2. Nálunk is kiviszik őket tornázni, de pulcsiban, hosszú ujjúban... nem panaszkodnak. És nekem nem is betegek... De azért nem feltétlen vagyok ennek a módszernek a híve...

  3. Hollandiában is régen így volt ez, nem volt hajszárítás, és képzeljétek, az akkori pasik haja sokkal erősebb, a hajszárított fiataloké viszont hullik, és a párom 60+-os testvéreinek sokkal több haja van, mint a 30-as "gyerek" korosztálynak. Magam pedig Bonyhádon jártam gimnáziumba a '70-es években, lányosztályba és a tornatanárom (férfi) bennünket is kivitt az udvari pályákra minden télen futni, súlygolyót dobni és hasonlók (egész órán kint voltunk, nem különösebben beöltözve) és soha, egyetlen egyszer se volt senki beteg a 4 év alatt.

  4. Naturale says:

    Amikor még fociedzésekre jártam, a téli szezonban mi is kimentünk futni a havas, jeges pályán és nem lett senki beteg. Túlöltözve mi sem voltunk, alul a rövid nadrág, sportszár (hosszú zokni) és a cipő, felül meg talán volt egy pulcsi a poló alatt.
    A vizes hajjal az utcán közlekedés nekem sem tetszene annyira... mi is járunk úszni, és hajat ugyan nem száritunk utána, de a gyerekeket jó alaposan felöltöztetjük és kötelező a sapka, mindkét gyereknek rövid a haja, szóval nem vizesedik a ruhájuk, majd ahogy kiértünk az utcára azonnal be a kocsiba, ez kb 20 mp.... emiatt még ők sem betegedtek meg. Játszóháztól már igen!

  5. zsuzsi says:

    Ot eve oktatok uszast, az iskolai uszodakban egyaltalan nincs is hajszarito, mondjuk en a sportcentrumosat se hasznaltam soha, a legvadabb fagyban sapkat huzok ra, es tenyleg megszarad, pedig nem is annyira rovid. A gyerekem 10 eve gyuri az angol iskolarendszert, evi max 1x beteg, de sztem iskolai mulasztasra meg nem is kerult sor, sosem lazas, ugyesen a szunetekre idoziti ;).
    Az o altalanos iskolajukban minden evben legalabb 6 honapig volt uszas minden gyereknek (eleinte egesz evben) es soha nem szaritottak hajat, nem emlekszem egyetlen kopasz gyerekre sem :)
    Most a kozepiskolaban egy fel trimeszter az uszas, mondjuk o amugyis jar hetente (es igaz, rovid a haja).
    Szoval no para, az uszas jo, a hajszaritas meg folosleges, tori a hajat es sok ido.
    Btw, ha adsz neki egy jol fedo szilikon uszosapkat, az alatt kb szaraz is marad. Par fontos tetel.

    (es hazabeszelek, de az uszastudas az eletet mentheti meg ezen a szigeten, ahol minden faluban van egy pond vagy egy folyo, mig a balettozas tonkreteheti az izuleteit, de tenyleg semmi kozom, csak egeszen halkan jegyzem meg, ha leteszi a labat minden lelegzetvetelnel, akkor o egy non-swimmer, talan beginner kategoria, ami kb semmire nem eleg es hat 10 evesen a 200 meter egyben tenyleg meg kellene legyen)

  6. Zsuzsi, én se értem, hogy miért nem tud már jobban úszni, sok-sok tanfolyamon van már túl, a magyar suliban is járt, magánúton is vittük. De mondjuk én azért nem aggódok nagyon, merthogy én azt is tudom, hogy micsoda energia volt arra rávenni az oktatóknak, hogy merüljön le, merthogy kezdetben még attól is hisztirohamot kapott, hogyha vizes lett az arca. Ehhez képest a merüléssel nincs már gondja. Csak lerakja a lábát... csak összeáll egyszer a kicsi fejében. :-)Az úszósapit meg hiába csomagoltam be, itt nem hordják. Az úszószemüveget se. Sőt, a papucsot se, amit már végképp nem értek, de ki vagyok én, hogy szembemenjek az iskolai csoportnyomással? :-) A gyerek szerint ciki... és valljuk be, ennyi idősen tényleg ciki volt másnak lenni, mint a többiek.

  7. Névtelen says:

    Érdekelne, hogy mennyire tudnak beilleszkedni a magyar gyerekek az angol oktatási rendszerbe?
    Ugyanis tipródom, szeretnék Londonban dolgozni, van két gyermekem, 11 és 16 évesek, akiket nem szívesen hagyok itthon. Nem tudom mennyit ártanék vele, ha Londonban tanulnának?

  8. Kedves Névtelen, aki a 11 és 16 éves gyerekei miatt aggódik :-) Ajánlom, hogy az "iskola" címkére kattints rá a blogon, elég sok info van ott, hogy az én gyerekeim hogyan élték meg a kiköltözést. Azt gondolom, hogy a kicsivel nem lesz gond, pillanatok alatt be fog illeszkedni és imádni fogja, hogy itt minden ennyire más. A nagyról nem tudok nyilatkozni, ennyi idősöm még nincs. De azt hallottam, hogy kamaszkorban már nem nagyobb a rizikó. Akkor már fontosabbak a kortárskapcsolatok, mint a család. De hát visszaút mindig van... nem? :-)

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...